Ai-Rada Uengkun är uppvuxen i en liten by i norra Thailand, belägen cirka 50 mil från huvudstaden Bangkok.
– Min mamma levde på att sälja torkade bananer. Först skalades bananerna och fick ligga i solen, sedan väntade vi några dagar innan de lades i solen igen. Därefter var bananerna klara för försäljning.
Ai-Rada fick redan i unga år hjälpa till att arbeta.
– I tioårsåldern gick jag upp vid 4-tiden på morgonen och skalade bananer, sedan var det skola fram till 16-tiden och när jag kom hem arbetade jag igen, berättar hon.
När hon var 14 år flyttade hon till turistorten Hua Hin för att hjälpa sin syster att sälja mat på gatan. Vid 19 års ålder skaffade hon ett eget bageri.
– Jag bakade matbröd och sålde till turister. Det gick jättebra under vintermånaderna, men det var svårare övriga delen av året.
Hon drev bageriet i sju år innan hon träffade sin nuvarande sambo Tommy, som är från Finspång.
– Vi väntade i två år innan jag flyttade till Sverige och Finspång. Jag älskar Tommy och ville få ett bättre liv här, påpekar Ai-Rada.
Första tiden i Sverige arbetade hon som jordgubbsplockare, studerade på SFI och hade olika städjobb.
– 2011 köpte jag thairestaurangen i centrum. I år har jag drivit Siam Kök i tio år.
Det har varit ett mycket besvärligt år med tanke på coronasituationen. I våras tvingades hon varsla alla anställda och driva restaurangen själv.
– Det har varit det klart sämsta året. Jag jobbar fortfarande själv och har bara lite hjälp med disken av timanställda.
Ai-Rada nämner att hon ibland bara har runt 20 kunder under en dag.
– Det är skillnad mot för några år sedan, när det kunde vara runt hundra lunchgäster. Jag hoppas coronaläget blir bättre snart, så att jag kan ha restaurangen kvar.
Vad gör du om coronapandemin håller i sig väldigt länge?
– Jag vill ha kvar restaurangen, men om jag inte har råd att betala hyran får jag skaffa en mindre lokal, för jag vill fortsätta.
När arbetsdagen i restaurangen är klar på eftermiddagarna väntar ofta ett arbetspass inom hemtjänsten.
– Jag jobbar extra på kvällar och helger. Det är inte jobbigt, utan kul att ha två jobb. Jag vill både laga mat och hjälpa de gamla. Det är mitt liv att jobba mycket, betonar Ai-Rada.
I hemtjänstjobbet väntar helt andra arbetsuppgifter. 42-åringen arbetar på Betaren, Högby och Hårstorps hemtjänstverksamheter.
– Jag ger medicin, värmer mat och går promenader med de äldre. Jag gillar att prata med de gamla. De vill gärna berätta om sina liv och jag tycker att det är väldigt intressant att höra vad de har gjort. De är så tacksamma för att vi hjälper dem.
Hur ofta besöker du ditt gamla hemland?
– När jag har råd. Det blev ingen resa förra året och det kommer inte bli någon i år heller. Vi ska vara hemma och fixa med vårt hus istället. Men jag pratar med min mamma i telefon varje dag. Ett av mina syskon bor hos mamma och en syster har restaurang i Hua Hin.
Kommer du flytta tillbaks till Thailand eller bo kvar i Finspång i framtiden?
– Jag vill fortsätta driva restaurang och jobba inom hemtjänsten. Vi får se om vi vill flytta till Thailand när min sambo blir pensionär. Men jag tycker att det är för varmt i Thailand under sommarmånaderna. Den största skillnaden mellan länderna är att det är lugnare att bo i Sverige, folket är mycket lugnare, konstaterar Ai-Rada Uengkun.