Från svart-vitt till färg
För fjärde gången ställer Mikael Wahrby ut på Finspångs Konstförening. - Förra utställningen gick i svart-vitt. Nu ville jag visa mer färg, säger han.
Mikael Wahrby ställer ut på Finspångs konstförening. Kannor i olika utföranden, material och färger är någon av ett tema. Foto: Gunnar Johansson
Foto:
Det kan låta ensidigt kanske till och med tråkigt. Men det är det inte. Tvärtom så är dessa tavlor av vardagsföremål som står uppställda på bord eller bänkar, ett fascinerande bevis på vad den konstnärliga blicken kan åstadkomma.
Där vi andra mest bryr oss om funktionen, och inte längre lägger märke till hur spännande ett alldagligt föremål kan vara, där lyfter konstnärens blick fram nya fräscha egenskaper åt oss.
Kannor
- Det började med en mortel jag hade på en hylla i min ateljé, säger Mikael Wahrby. Den stod är länge och efter en tid kände jag att jag ville göra en bild av den.
Mikael Wahrby har kombinerat sina tillbringare och kannor med andra föremål. En citron, mortel, en järnkula till exempel. Eller med en annan kanna.
- Jag fascineras av kontrasterna mellan mörkt och ljust, mellan olika material och olika former.
Skugga
Även bakgrunderna spelar roll. Det är olikmönstrade tapeter, som bryter mot föremålen - men oftare samspelar med dem. Pipen på en kanna kan ha en "sväng" som återkommer i tapetens mönster. Träbordets yta kommer igen i färgen på en bakgrund. Det ömtåligt transparenta glaset i en tillbringare spelar mot en rustik bakgrund. Ibland kan det vara skuggan av ett föremål som fått i gång konstnärens bildskapande.
Detaljer
Miakel Wahrby skapat detaljrika bilder, han visar spåren efter människor och mänsklig aktivitet. Men inte människorna själva.
- Nej, det är ytor, mönster, former, ljus och skugga som fascinerar mig, säger han.
På utställningen finns också äldre verk, bland annat de lusthus som Mikael gjorde som frimärksmotiv för några år sedan. Både frimärkena och deras förlagor finns med.
Vernissagen är i morgon kväll.