"Från sjö till sjö" i "I Risingebygd"
Den oftast läsvärda årsskfriften "I Risingebygd" har kommit ut med den 31:a årgången. En av artiklarna handlar om den gamla poulära stafettävlingen "Från sjö till sjö", som pågick en tioårsperiod åren 1923-32.
Första sidan på årsskriften "I Risingebygd" visar den gamla charkuteributiken från mitten av 1930-talet. Den låg på Slottsvägen, mellan storindustrierna, och revs i början av oktober.
Foto:
Folkfest
Finspångs Simsällskap bildades 1921 och startade tävlingen två år senare. Avsikten var att göra propaganda för simning och simsport, men även att dra in pengar till simsällskapets simskoleverksamhet.
Tävlingen var populär. Den lockade alltflera lag för varje år och många finspångsbor följde den. Det var en folkfest.
I tävlingen ingick även löpning. Stafetten hade sju sträckor som var fördelade på fem simsträckor och två löpsträckor.
Andra guldkorn
Aktuella simsjöar var Bönern, Myrkärret och Skutbosjön. Bönern var startplats och målet vid Lugnet. Hela tävlingssträckan var cirka 2 225 meter. Norrköpings KK vann första upplagan och Örebro SS den sista.
Rune Fyhr har samlat underlag genom att intervjua bekanta finspångsbor som George "Jöjje" Persson, Allan Lööf, Folke Lindberg och Henry "Epparn" Johansson.
Det finns andra guldkorn i "I Risingebygd". Carl Engström skriver bland annat om Ramstorps by och Runo Lindvall berättar om Carl Perssons busstrafik i Lotorp som startade 1923 och såldes till SJ Busstrafik 1949, när företaget stod på toppen.
Jan-Erik Karlström redogör för kolmilor och liggmilor. Sven-Erik Andersson har skrivit ner "Tankar från en skolpojke på landet åren 1939-45" och Bertil Rehnberg medverkar med en artikel om när fackföreningen, avdelning 138, bildades vid Norra Östergötlands Järnvägar i början på 1900-talet.
Birger Persson bidrar med flera historiska artiklar, några efter lagerchefen Eric Larson och bearbetade till ett modernare språk
10 september i år firade Risinge Hembygdsgård 75-årsjubileum. Om det berättas i ord och bilder på ett uppslag.