Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från Manillas slum till framgångsrik företagare

Gustav Gyllensten föddes i Manillas slumkvarter och kom till Sverige som tvååring, där uppväxten blev tuff. Men ur den föddes ett genuint intresse för människor. Det har lagt grunden till hans framgångsrika företag.

Det började en gång i tiden med dammsugarförsäljning. Idag är Gustav Gyllensten, bosatt i Finspång, en framgångrik företagare.

Det började en gång i tiden med dammsugarförsäljning. Idag är Gustav Gyllensten, bosatt i Finspång, en framgångrik företagare.

Foto: Inger Ramstedt

FINSPÅNG2018-04-12 22:00

35-årige Gustav Gyllensten, som sedan 2009 är bosatt i Finspång med fru och tre barn, räknar på fingrarna när han får frågan hur många bolag han driver. Han kommer fram till att det är ett tiotal. Vi fokuserar på det som kan betraktas som navet i hans verksamhet, Arbetsfabriken.

– Vi hjälper människor som av olika anledningar saknar jobb, att hitta en väg ut i vardagen, antingen genom arbete eller studier. Vi jobbar mot alla målgrupper, som långtidsarbetslösa, invandrare, nyanlända och människor med vissa funktionshinder, säger han, och slår sig ner i en soffa i lokalen som företaget har på Vallonvägen i Finspång. En av alla 22 orter där Arbetsfabriken finns idag.

– Med hjälp av Arbetsförmedlingen, och i vissa fall kommunerna, slussas de arbetssökande vidare till oss, där vårt mål är att hitta något för dem. Det kan till och med vara så att vi skapar något alldeles eget, tillägger han och berättar om mötet med den blinde nyanlände mannen, som nästintill tappat hoppet om att hitta en sysselsättning.

Och det är då som Gustav Gyllenstens empati och medmäsklighet skiner igenom. Egenskaper som han menar föddes ur hans egen svåra uppväxt. Som tvååring kom han från slummen i Manilla på Filippinerna till Sverige med sin mamma och hennes nya man. Han lärde sig läsa av människor och ta beslut om hur han ville att det egna livet skulle utformas. Men också att se människors kvaliteter och lyfta fram dem.

– Den här blinde mannen visade sig vara Mellanösterns svar på Astrid Lindgren. Därför valde vi att försöka skapa ett jobb åt honom för att ta vara på hans förmåga. Idag arbetar vi med en animerad film som baserar sig på en av hans historier. Den ska presenteras för SVT i framtiden. Filmen görs av Skäggbyrån, som är ett annat av mina bolag, förklarar Gustav.

Även det bolaget är inriktat på att fånga upp personer som inte lyckats ta sig in på arbetsmarknaden, av olika skäl. Det är det företaget som han är mest stolt över.

– Det är icke vinstdrivande, alla pengar går till att anställa, tillägger han.

Allt började med att en ung Gustav Gyllensten, 16 år gammal, försökte sälja dammsugare för 25 000 kronor per telefon.

– Jag stod ut i två dagar, säger han med ett skratt och radar sedan upp de olika tillfälliga jobben han haft – hemtjänsten, McDonalds och sedan vidare in på ett bemanningsföretag.

Det var tiden på bemanningsföretaget som lade grunden till den företagare han är idag. 22 år gammal blev han personalchef där med ansvar för 200 anställda. Fyra år senare var titeln regionchef. När bemanningsföretaget tvingades säga upp 70 personer insåg Gustav att han skulle ta nästa steg. En kick var att han lyckades hitta jobb till alla 70 uppsagda.

– Jag insåg hur fantastiskt det var att hjälpa folk. 2012 startade jag och min kollega Dan Sivervik Arbetsfabriken. Idag har vi 30 kontor med 75 anställda. Även om vi funnits ett tag var det först förra året som vi blev kända genom utmärkelsen Gasellen i Östergötland. Jag fick även pris som "Årets unga Let´s Create" på Unga entreprenörsgalan i Norrköping, säger han.

Om tio år tror Gustav Gyllensten att Arbetsfabriken har ytterligare tjugo kontor, några utanför landets gränser. Han tror också att satsningen på att erbjuda utbildningar har vuxit.

– Sedan finns en del annat på gång, men det är lite tidigt att berätta om det, säger han hemlighetsfullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!