Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från linberedning till till japanskt konstbroderi

HÄLLESTAD
Linberedning, knyppling och japanskt konstbroderi. Det var några av de äldre och yngre hantverk man kunde ta del av på Hembygdsgårdens dag i Hällestad i går.

Ingrid Eliasson sysslar med ett hantverk som inte funnits så länge i Sverige, japanskt konstbroderi. Det visade hon upp under Hembygdsgårdens dag för bland annat Klara Andersson.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON
foto: gunnar johansson

Ingrid Eliasson sysslar med ett hantverk som inte funnits så länge i Sverige, japanskt konstbroderi. Det visade hon upp under Hembygdsgårdens dag för bland annat Klara Andersson. FOTO: GUNNAR JOHANSSON foto: gunnar johansson

Foto:

Finspång2001-08-06 00:00
- Jag älskar alla sorters hantverk. Jag gör det som faller mig in för stunden, säger Gullvi Joelsson från Sonstorp.
Hon är en av de hantverkare från trakten som på söndagen deltar under Hembygdsgårdens dag i Hällestad.

<b>Tomtar i sommarvärme</b>
Just för dagen är det som har fallit henne in ylleband. Hon sitter vid en bandvävstol och väver dem. Intill henne sitter andra hantverkare, men på en liten bänk har också tre tomtar placerat sig, mitt i sommarvärmen. Gullvi Joelsson har även gjort dem. Bara att titta på hur de är tillverkade visar att hon är intresserad av olika sorters hantverk. Här finns delar som är stickade, delar som är tovade och så ansikten som är gjorda av terrakottalera.

<b>Mångårig tradition</b>
- De brukar få sitta ute vid mitt hus under julen, berättar Gullvi Joelsson.
Men den här dagen har de alltså fått den äran att sitta ute även fast det är sommar.
Hembygdsgårdens dag är en mångårig tradition som uppmärksammas på flera håll i landet och däribland alltså på hembygdsgården i Hällestad. Hit kan man komma och titta på hantverk av olika slag, både det som redan är färdiggjort och det som håller på att göras. Hantverket är både av äldre och av nyare slag.

<b>Japanskt broderi</b>
Något som man inte har gjort i Sverige så längre visar Ingrid Eliasson. Hon sitter och syr på vad som ska bli en tavla med blomster på.
Men hon syr inte på vanligt vis. Nålen är mycket större än vanligtvis och ser egentligen inte alls ut som en nål. Hon trycker ner den i mönstret och drar upp dig igen. Om och om igen. På baksidan bildas ett slags knutar. Det hon gör kallas japanskt konstbroderi.
- Jag har hållit på med det i två år, det började med att jag gick en kurs. Det är jätteroligt, intygar Ingrid Eliasson.

<b>Bara tavlor</b>
Ibland ritar hon mönster själv, ibland använder hon sig av färdiga mönster.
- Man kan bara göra tavlor, så det blir fullt på väggarna, men man kan ju ge bort dem också, säger Ingrid Eliasson och skrattar.
Andra hantverk som kunde beskådas under dagen var bland annat knyppling, tovning och linberedning. För musikunderhållningen svarade Bertil Elofsson och Birgit Engberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om