Polustuståget i Grytgöl – midsommar med tradition

När blir en tradition en tradition egentligen? Hur många år krävs? Ja, en sak är i alla fall säker: Polustuståget i Grytgöl måste uppfylla kriterierna med råge. Folkbladet var på plats för den 81:a (!) upplagan av det populära midsommarfirandet.

Folkbladet var på plats i Grytgöl på midsommarafton när Polustuståget gick från Björkliden.

Foto: Patrik Selsfors

Finspång2024-06-21 13:15

Nyheten i korthet

  • Polustuståget i Grytgöl, ett årligt midsommarfirande, har firat sin 81:a upplaga. Traditionen startade 1943 av några unga Grytgölskillar för att stödja sin idrottsförening och har fortsatt utan avbrott sedan dess.
  • Evenemanget innefattar konstfärdigt konstruerade ekipage med kommentarer och satir om aktuella händelser. I år deltog 20 större ekipage, och många besökare parkerade sina bilar och slog sig ner i väntan på tågets start.
  • Ordförande i arrangerande Grytgöls IK, Annelie Thyselius, berättade att de fortsatte även under pandemin för att inte bryta traditionen. Besökaren Linda Linell från Finspång, som sällan missar Polustuståget, berömde det hårda arbetet bakom och de roliga kommentarerna på vagnarna.

Mitt under brinnande världskrig, 1943, beslutade sig några unga Grytgölskillar för att starta ett event på midsommarafton för att stötta sin idrottsförening. Det fick namnet Polustus och resten är historia.

Midsommarafton 2024 är det alltså 81:a gången som tåget rullar ut från Björklidens idrottsplats. Det är nog inte särskilt många arrangemang som har kunnat hålla uppe en så lång tradition i Sverige. 

undefined
Björkliden timmen innan tåget.

Evenemanget har naturligtvis förändrats under årens lopp men under ett antal decennier nu har tåget innehållit konstfärdigt konstruerade ekipage med kommentarer och satir om olika samtids-"snackisar".

Innan tåget startar får vi några ord med Annelie Thyselius, ordförande i arrangerande Grytgöls IK, tillika ledamot i Polustuskommittén.

– Vi har faktiskt kört utan avbrott sedan starten. Vi fortsatte även under pandemiåren eftersom vi inte ville bryta traditionen, förklarar Annelie Thyselius.

– I år har vi 20 större ekipage, sedan är det lite mindre grejor däremellan.

undefined
Leden med publik tätnade och även på vägen väntade många.

På grusplanen intill planen parkerar alltfler bilar och många av besökarna passar på att i god tid fälla upp stolar, lägga ut filtar, och slå sig ner på en passande plats i väntan på att tåget ska komma igång. Även på vägen en bra bit bort står led efter led i väntan på de olika ekipagen som ska ta en vända på några kilometer.

På en filt sitter Linda Linell med barnen Jonna och Jonathan samt hundarna Alice och Zack. De är från Finspång men missar sällan ett Polustuståg.

undefined
Jonna, Jonathan och Linda Linell med hundarna Alice och Zack njöt av Polustuståget.

– Det är ju en tradition, är vi hemma så åker vi hit varje år, säger Linda.

Även Jonathan (som brukar åka med barnkärran som också deltar i tåget) och Jonna tycker om traditionen.

– Hit åker man bara. Vi har åkt hit ända sen jag var liten, klargör Jonna.

Vad är det som drar med Polustuståget?

– De lägger ju ner så mycket jobb på det och så är det roligt att läsa kommentarerna på vagnarna, det är ju ofta ämnen man känner igen, förklarar Linda Linell.

Så börjar traktorerna varva upp och ekipagen sätt i rörelse. Först rullar en vagn med musikanter som spelar, så har det tydligen varit från år ett med den skillnad att den gången drogs vagnen av hästar. Sedan följer tablå efter tablå.

undefined
Mattisborgen kom rullande.
undefined
Finspångs ekonomiska nedskärningar fick en släng av sleven.
undefined
Säkerhetszonen i Hageby uppmärksammades också i tåget.
undefined
Minioner på flaket.
undefined
McDonalds etableringsplaner i Finspång fanns naturligtvis representerat.
undefined
Vilssvin kan betyda svinpest vilket kommenterades i Polustuståget.
undefined
Märklig cykel.
undefined
Här fanns också häst och vagn.

Här kan man finna kommentarer om nedskärningarna i Finspång, om etableringen av Mc Donalds i Finspång (där man spekulerar att det troligen kommer att höja BMI mer än Finspångs ekonomi) och mycket annat. 

Här finns hela Mattisborgen (!), som enligt säker källa är rekordhög, bortåt sex meter, med anledning av nya serien om Ronja Rövardotter och mycket annat. Man får också in en kommentar om säkerhetszonen i Hageby där en skurkaktig filur bryskt blir visiterad av flera "poliser".

Efteråt applåderas tåget och i väntan på att de ska komma tillbaks går de flesta in på Björklidens festplats där man väntar på att stången ska resas och dansen kring denna kan börja. I väntan på detta blir det underhållning med Ulf Holmertz, Roland Engdahl samt Adam och Linn Svensson. 

undefined
En improviserad barnkör framförde bland annat Idas sommarvisa.
undefined
Stången restes efter uppträdanden på scenen.
undefined
Många ville delta i ringdansen runt midsommarstången.
undefined
Det blev ordentlig dans när stången väl rests.

Man välkomnar också barn upp på scenen som får göra en version av "Idas sommarvisa" och några andra barnlåtar som ger exakt rätt stämning till midsommaraftonsfirandet. 

När stången väl är uppe börjar dansringarna att formas och så sätter musiken och ringlekarna igång: Midsommaren har anlänt.

Karta: Björkliden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!