– Det passade bra för mig. På dagarna läste jag mitt nya språk på SFI (Svenska för invandrare) och på kvällarna lärde jag mig det här jobbet, berättar Antoine Kouri.
2015 kom Antoine med sin hustru och två barn till Finspång som flykting från Syrien. I Syrien arbetade han som frisör, men studerade också till operatör inom industrin.
Upplägget är att Finspångs kommun köper platser av Curt Nicolingymnasiet som tillhandahåller utbildningsmaterial, lärare och diverse maskiner.
– Det har varit väldigt lyckat. Nästan alltid är det människor som har det rätta drivet och vill ha ett arbete och kunna försörja sin familj eller sig själva som vi får till oss. Oftast rör det sig om nyanlända personer till Sverige, förklarar industriläraren Patrik Pettersson, som driver utbildningen tillsammans med Jonny Andersson.
Jonny och Patrik skräddarsyr utbildningen efter vad företagen efterfrågar.
– Till att börja med får eleverna lära sig grunderna i mätning och maskinteknik, en del CNC-teknik samt ritning. När vi känner att tiden är mogen varvar vi studierna med praktik på företaget. Utbildningen är på två år, men för de allra flesta brukar det räcka med ett års utbildning innan de börjar arbeta i skarpt läge på ett företag, säger Jonny Andersson.
Bland företagen som nappat på den tekniska vuxenutbildningen finns Gränges, Runex, KL industri och Finspångs finmekaniska.
– Vi har två killar som gått utbildningen här hos oss. En har fått fast anställning och en har visstidsanställning. Vi har ofta behov av olika spetskompetenser och då är det riktigt bra att kunna vända sig till Jonny och Patrik och höra om de kan utbilda en person till just det vi behöver, säger Peter Alvarsson, produktionsledare på Finspångs finmekaniska.
Att ha en elev på praktik gör också att det berörda företaget kan "känna av" om just den personen är lämplig att anställa i ett senare skede.
– Så är det. Det gäller att klara av de grundläggande sakerna som att sköta tider, vilja lära sig och ha det rätta drivet. Hos vuxna personer som vill jobba brukar det inte vara några problem, berättar Peter Alvarsson och fortsätter:
– En vilja att lära sig språket är också viktig, liksom att vara noggrann i arbetet som ska utföras.
Antoine Kouri trivs på sitt arbete, med sina jobbarkompisar och arbetet han gör.
– Ja, det är jättebra. Det är ett självständigt jobb och jag får också mycket hjälp att lära mig yrket på ett bra sätt, konstaterar Antoine Kouri.
Peter Alvarsson och Finspångs finmekaniska hyllar samarbetet med Patrik Pettersson och Jonny Andersson.
– Det är riktigt lyckat och vi behöver en kapare så fort det går, säger han.
Något som Patrik och Jonny tar tag i direkt.