Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från Jemen via Saudiarabien mot lärardrömmen i Finspång

Hon flydde från Jemen till Saudiarabien, kom till Egypten för vidare färd till ett nytt liv i Finspång. Sahar Al-Malikis mål är att bli lärare i sitt nya land.

Sahar Al-Maliki vill lära sig svenska så att hon kan arbeta som lärare igen.

Sahar Al-Maliki vill lära sig svenska så att hon kan arbeta som lärare igen.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2023-01-19 08:00

Jemen ligger på arabiska halvön, i sydvästra Asien. Jemen betyder Landet till höger (om Mekka) och har landgränser i norr till Saudiarabien, i öster till Oman och kust mot Arabiska havet och Röda havet.

Sahar Al-Maliki är uppvuxen i Taiz, en stad som ligger i sydvästra delen av landet.

– Jag gick i skolan, studerade sedan på universitet, gifte mig med min man och flyttade till huvudstaden Sanaa. Jag jobbade som kemilärare i tio år. När kriget bröt ut var min son tre år och vi var tvungna att fly, då flyttade vi till Saudiarabien. Jag var ledsen och hade förlorat mitt jobb, säger Sahar Al-Maliki.

Jemen bevittnar sedan 2015 ett krig som FN har beskrivit som det värsta i världen. Enligt FN har konflikten i Jemen orsakat världens största humanitära kris, där 24,1 miljoner människor – 80 procent av landets befolkning – behöver humanitär hjälp och skydd.

undefined
Sahars väg till Finspång gick från Jemen, via Saudiarabien och Egypten.

Hur var det att leva i Jemen?

– Jättejobbigt. Det är mycket fattigdom, arbetslöshet, konflikter och korruption.

Kan du beskriva hur landet ser ut?

– Det finns mycket öken, berg, hav och åkermark. I norra delen av landet är det kallt, i södra delen är det varmt.

Klimatet beskrivs som varmt vid kusterna, tempererat i västra bergstrakterna med monsunregn, extremt varmt och torrt ökenklimat i inre delarna. Det förekommer stora temperaturskillnader, särskilt mellan natt och dag. På sommaren kan dagstemperaturen vara 40 grader, under vintern kan temperaturen nå under fryspunkten på nätterna.

Familjen levde sedan i staden Jeddah i Saudiarabien i fyra år.

– Det är en fin stad vid havet, men det är mycket varmt där. Min man arbetade i USA och även i Saudiarabien och Oman. Min släkt bor i Saudiarabien, nu har alla mina bröder jobb där, säger Sahar.

undefined
Hon trivs mycket bra i Finspång.

Varför valde ni att flytta till Finspång?

– Min man flyttade hit och jag ville flytta med. Men först bodde vi i Egyptens huvudstad Kairo i fyra månader, innan jag fick uppehållstillstånd här.

Hur var det att byta varma klimatet mot kalla Sverige?

– Bra, min son har astma, det är mycket bättre luft i Sverige. Min man jobbar som ingenjör på Hydro i Finspång och min elvaårige son, som går på Nyhemsskolan, pratar både svenska och engelska. Han har fått många vänner och trivs jättebra.

Sahar studerar på SFI i Finspång.

– Språket är svårt, jag kämpar mycket med det. I början vågade jag inte prata. Det svåraste är att lyssna, höra vad andra säger, alla pratar snabbt. Mina lärare hjälper mig mycket.

undefined
Sahar studerar vid SFI på Bergska skolan i Finspång.

Apropå lärare är det yrket som är målet framöver.

– Jag vill jobba som lärare här i Sverige. Det krävs att jag studerar, blir bra på svenska och vidareutbildar mig. Det bästa med att vara lärare är att jobba med eleverna, hjälpa dem att förstå och bli bättre, menar Sahar Al-Maliki.

Hon påpekar att det inte var lätt att leva som kvinna i Jemen.

– Kvinnor har inte samma rättigheter, i Jemen har männen all makt, på grund av kultur och traditioner. I Sverige har alla samma skyldigheter, rättigheter och möjligheter.

Kommer du återvända till ditt hemland i framtiden?

– Jag vill stanna i Finspång. Jag gillar att det är lugnt, hela familjen trivs bra. I Jemen är det oroligt, det finns inga jobb, ingen trygghet.

undefined
Sahar Al-Maliki vill lära sig svenska så att hon kan arbeta som lärare igen.

40-åringen tänker göra allt för att nå sitt mål att återigen få undervisa elever.

– Jag hoppas på att få arbete som lärare och bli en del av samhället. Jag gillar inte att bara stanna hemma, jag vill jobba, konstaterar Sahar Al-Maliki.

Vägen till Finspång

Namn: Sahar Al-Maliki.

Ålder: 40.

Bor: Lägenhet på Oxhagsvägen på Nyhem.

Yrke: Arbetade som kemilärare i sitt hemland, Jemen.

Familj: "Min man och elvaårige son. Har familj i mitt hemland, åtta syskon – fyra bröder och fyra systrar".

Intressen: "Jag promenerar mycket i skogen, det är min favoritplats".

Vad gillar du mest med Finspång? "Alla personer är snälla och hjälpsamma. Jag gillar att gå i skogen, det är tyst och lugnt där. Sverige är ett demokratiskt land, med rättigheter, frihet och trygghet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!