Det var 2007 som Kristina Carlsson och hennes man, Mathias Carlsson startade Hejtorp gårdsmejeri i Doverstorp. På gården finns det cirka 80 getter som ligger till grund för det mesta på gården. Från killingkött till ost från getterna. Nu ska de expandera och öppna servering med lunchrestaurang för besökarna.
– Många kommer hit och beundrar omgivningen och tar en kaffe och äter vår glass. Under dessa besök har jag ofta fått frågan, vart kan vi äta lunch? Då väcktes idén. Det är klart att de ska kunna stanna och äta lunch här, i denna fina omgivning, säger Kristina Carlsson.
Det är viktigt för Kristina att kunna erbjuda lite extra för besökarna.
– Jag vill att de ska få uppleva allt vi har att erbjuda och framförallt våra getter, förklarar hon.
Till sin hjälp under sommaren har hon Maria Pettersson som tidigare har praktiserat på gården. Hon har precis tagit sin restaurangexamen och är i grunden utbildad konditor.
– Det är en solklar idé men vi startar inte så stort. Vi hoppas att det växer allt efter som tider går, säger Maria Pettersson.
Serveringen öppnade den förste juli och lunchrestaurangen har redan haft många besökare.
– Det verkar vara uppskattat, det kommer flera varje dag som vill äta lunch här. Vissa dagar har det kommit över tio personer på en gång. Det är jätteroligt, berättar Maria.
Grunden till denna affärsidé är att sprida kunskap.
– Jag vill sprida kunskap om mat och vart mat kommer ifrån till våra besökare. Jag har lagt märke till att få egentligen vet vart ostarna och köttet vi äter kommer ifrån. Detta är en viktig del i mitt arbete, förklarar Kristina Carlsson.
Konceptet är att erbjuda närproducerad mat. Det som finns på menyn är producerat på gården eller i närliggande område. Från gräset som getterna äter till osten på tallriken.
– Vi serverar vad som är lämpligt för årstiden. Snart är till exempel broccolin färdig och då lagar jag nog paj på det. Men just nu är favoriten en sallad med killingsalsicca. Men det är alltid viktigt att huvudpersonen i rätterna är osten, berättar Kristina.
De har även tänkt på att försöka förlänga säsongen med en paviljong vid gethagen.
– Den ska glasas in men vi har inte kommit så långt ännu. Den blir nog klar till slut och då kan gästerna sitta där inne, även fast det börjar bli kallt ute, avslutar hon.