Under måndagen hölls ett seminarium i kommunhuset i Finspång, där forskare, företagsrepresentanter, kommunledning och inbjudna gäster från Ydre och Mjölby kommun fanns på plats.
Resultat från en pågående studie om samarbeten mellan Finspångs kommun och företag på orten presenterades.
– Vi har under hösten intervjuat personer inom skola-utbildning, företagande, politik och kommun. Det har varit ämnen som ortsutveckling, vad som får människor att trivas på en ort, utbildningsfrågor och infrastruktursatsningar, berättar Brita Hermelin.
Ta redaTanken är att ta reda på hur dessa samarbeten påverkar möjligheterna till regional och lokal utveckling. Forskningen finansieras av Vetenskapsrådet med tre miljoner kronor under tre år.
– Finspång är pilotkommun och liknande studier görs i England och Norge och i ytterligare några svenska kommuner.
Brita Hermelin påpekar att Finspångs kommun och ortens företag har ett väldigt fruktsamt samarbete.
Bli bättre– Men vi tror att samarbetet kan bli bättre med andra aktörer utanför regionen som till exempel arbetet med Östsam, Tillväxtverket och andra statliga organisationer, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Härnbro (S) lyfte bland annat fram att Finspång har många exportföretag.
– Det är det globala som räknas för många företag. Finspångs kommun har 1 600 anställda och vårt största företag Siemens har närmare 3 000 anställda.
– Vi räknas till de sårbara kommunerna i landet. Det gör man när man har ett företag som är betydligt större än kommunen, säger Anders Härnbro.
Läs mer i tisdagstidningen