Framtiden kan gå åt skogen
FINSPÅNGDet kanske inte blir just till skogsindustrin de söker sig i framtiden. Men en högskoleutbildning ingår absolut i planerna. Och drömmen om att jobba utomlands har stärkts.Så säger tre elever på Bergska efter ha deltagit i en halv temadag anordnad av skogsindustrin.
- Vi behöver alltid kompetent folk, säger Anders Lyngenberg från Holmen Paper, och särskilt om ett par år när det blir stora pensionsavgångar.
Han, liksom representanter från Holmen Skog, närvarade vid temadagen för att lyssna och träffa elever.
<b>Projektanställda</b>
De som stod för programmet var fyra så kallade informatörer, ungdomar som projektanställts för att genomföra Framtidsresan på olika gymnasieskolor i landet.
En av dem heter Per Nikolausson och han pratade bland annat om möten med andra kulturer och vikten av att kunna språk.
- Skogsindustrin är en internationell näring. 90 procent av produktionen exporteras.
Eleverna fick information om vilka yrkesgrupper som ryms inom skogsindustrin, vilket visade sig vara många fler än man kanske tror, bortåt 30-40 olika på ett mellanstort företag, enligt Framtidsresan. Ingenjörer, kemister, forskare, marknadsförare, ekonomer, tekniker med flera.
<b>Oväntade ställen</b>
Julia Fredäng berättade om att cellulosafibern - träfibern - finns på oväntade ställen i vardagen. Hon nämnde kläder - viskos och tuggummi - xylitol som är björksocker.Emelie Gustafsson, Linda Blixth och Linda Axelsson från samhällsprogrammet årskurs två, tycket att det var en givande temadag. Men om de kommer att söka sig till skogsindustrin är inget som de har bestämt sig för.
- Det intressantaste var att höra om vilka möjligheter som finns att studera eller jobba utomlands, säger de tre.
Att åka utomlands för att samla erfarenheter, möta andra kulturer och lära språk ingick redan i tankarna inför framtiden. Liksom högskolestudier.
- Man måste studera vidare efter gymnasiet, konstaterar tjejerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!