Svenska gymnasiemästerskapen för uppfinnare lockar årligen massor av deltagare. I dag genomfördes en av regionfinalerna i Curt Nicolingymnasiets regi på Bildningen i Finspång.
– 150 elever och ett 30-tal lag från Mellansverige tävlar. Det är häftigt för det finns allt möjligt. Från avancerade, tekniska lösningar till enkla produkter. Det är kul för ungdomarna för en hel del av produkterna och uppfinningarna dyker senare upp på marknaden. Det har genererat ett antal patent genom åren, säger CNGs rektor Anders Södergren.
CNG ställde upp med flera lag som deltog med innovativa tävlingsbidrag. Fyra lag gick vidare till Sverigefinalen i Stockholm 19 april. Magcon kom tvåa och där ingår Anthony Nicholls, Kristina Hagstedt, Simon Sandberg, Adam Rosén och Martin Magnusson.
– Kul. Det hade vi inte räknat med, säger eleverna.
Flexbox, Eyeladd och Clevertag var övriga framgångsrika Finspångslag.
Anna Ström, Paulina Maxe, Elliot Windisch, Fredrik Lägermo, Robin Henningsson och Henrik Hedvall ligger bakom ”Flexbox”.
– Det är en matlåda som kan vecklas ut så att den blir som en tallrik när man ska äta. Den är väldigt smidig, tar mindre plats, är bra ur miljösynpunkt och fungerar i form av en pantfunktion, berättar Anna Ström.
– Det är silikon i botten så man slipper spilla om man flyger eller åker tåg, tillägger Fredrik Lägermo.
Paulina Maxe påpekar att de kom på idén när de började fundera över vardagsproblem.
– Vi gjorde en undersökning och det var många som hade samma problem med höga kanter, att matlådan glider runt och att det är svårt att få upp maten på grund av kanterna. Vi tror att vår produkt har stora utvecklingsmöjligheter.
”Clevertag” var ett annat av CNG-elevernas bidrag.
– Det är en digital hjälplista. Om man behöver hjälp kan man dra sin ”tag”. Då ser till exempel läraren att fler elever på samma tak behöver hjälp på samma kapitel eller samma tal, säger Benjamin Wall.
Tillsammans med Erik Lindgren, Lucas Helmerud, Hugo Lindh och Samuel Koppner har han kommit på idén.
– Pisaresultaten går spikrakt nedåt för svenska elever. I Japan som är en ledande nation jobbar man alltid i grupp, i Sverige jobbar vi mycket själva. Vi tror att vi lär oss mer tillsammans genom samarbete. Då kommer resultaten förbättras, säger Erik Lindgren.
Etta i regionfinalen blev Zedlock från Falun och trea Dubbandet från Örebro.