Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frälningsarméns musikkår 90 år

FINSPÅNG
En fanfar för Frälsningsarméns musikkår i Finspång, som spelat i 90 år. De senaste 30 åren har Bengt Larsson svingat dirigentpinnen.
- Jag hyser ingen oro för framtiden. Vi har mest unga män i kåren. Jag hoppas kunna vara med på 100-årsjubiléet, om hälsan är med mig, säger Bengt Larsson.

Bengt Larsson har svingat dirigentpinnen i exakt 30 år i Frälsningsarméns musikkår. Till vänster sonen Per Larsson, som spelar eufonium.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Bengt Larsson har svingat dirigentpinnen i exakt 30 år i Frälsningsarméns musikkår. Till vänster sonen Per Larsson, som spelar eufonium. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-11-29 00:00
På lördagkväll firas 90-årsjubiléet i Frälsningsarméns kårlokal. Musikkåren bjuder då på ett omväxlande program med Frälsningsarméns musik.
Sofia Wastesson, Linköping, medverkar som solist och Susanne Jansson, kårledare i Finspång för några år sedan, är också på plats.
1893 bildades Frälsningsarmén i Finspång. Ett annat viktigt datum är 12 augusti 1912 . Då gjorde musikkåren sitt första framträdande i den gamla armélokalen på Sjöviksvägen.

<b>Har växlat</b>
- Dåvarande kårledaren Einar Lindén, som spelade kornett, var initiativtagaren. Jag tror att det var en sextett från början, säger Bengt Larsson.
I dag består musikkåren av 12 musikanter. När kåren var som störst hade den omkring 20 medlemmar. Minskningen beror på avflyttningar på grund av arbeten och studier.
- Antalet har växlat under åren. En period var det bara fyra musikanter. Arbetslöshet gjorde att musikanterna lämnade Finspång. De fyra fortsatte och tur var väl det. Lägger man ner är det svårt att komma igen, menar Bengt Larsson.

<b>Medelålders kärna</b>
Han hyser ingen oro för musikkårens närmaste framtid. Kärnan av musikanter ligger på 30-45 år. Bengt Larsson är äldst med sina 71 år. Han hoppas kunna vara med även på 100-årsjubiléet, dock inte som dirigent.

<b>Har dirigerat i 30 år</b>
Bengt Larsson 30-årsjubilerar som dirigent. 1972 tog han över pinnen från Urban Gustavsson, som i sin tur fick den av fadern, Eugen Gustavsson, som kanske är den största profilen kåren haft i sina led.
- Jag lärde mig spela när jag var tio år och när jag var elva-tolv kom jag med i musikkåren. Sedan dess har jag hängt med, säger Bengt Larsson.

<b>Inne och ute</b>
Musikkåren spelar nästan varje helg på gudstjänster och det kan även bli framträdanden på lördagskvällar. Utomhus deltar kåren i Reveljen och Taptot sista helgen i april.
- På sommaren spelar vi utomhus vid Storängsgården, Majelden och Högby. Vi ser framåt och hoppas att än i många år kunna vara en källa till glädje för dem som lyssnar, säger Bengt Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om