Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frågestund för unga i kommunfullmäktige

En särskild frågestund för ungdomar säger fullmäktige ja till.
Däremot avslogs motionen om ett särskilt medborgarkontor. Båda förslagen kommer från demokratiutskottet.

FINSPÅNG2004-02-26 06:00
Ungdomens frågestund engagerade fullmäktigeledamöterna. Alla var eniga om vikten av att väcka ungdomars intresse för politik och vikten av att fånga upp ungdomars synpunkter.
Förhoppningen är att ungdomens frågestund ett par gånger årligen i fullmäktige ska bidra till detta. Även om det också fanns farhågor om att det hela kommer alltför mycket uppifrån och att ungdomar, - d v s elever i högstadiet och gymnasiet som avses i det här sammanhanget - inte själva har frågat efter detta.
- Låt oss ändå prova, tyckte Denny Lawrot (c) och flera med honom.
Efter votering med handuppräckning blev beslutet att införa ungdomens frågestund.
Däremot blev det avslag på demokratiutskottets andra motion, om att inrätta ett medborgarutskott som ska vara en kanal mellan politikerna å ena sidan och enskilda, föreningar och byaråd.
Motionen föranledde Elisabet Rehn till ett principiellt inlägg, mot bakgrunden av demokratiutskottet var enigt om förslaget, medan kommunstyrelsen, som också består av alla partier tyckte precis tvärtom. Det tyder på dålig förankring, medande Rehn.

"Bättre förankring"
- Jag yrkar avslag på motionen, sade hon, bl a eftersom det alltför mycket betonar gruppledarnas roll i och med att de ska ingå i medborgarutskottet enligt förslaget. Men jag vill rent principiellt också säga att alla partier måste förankra sina åsikter bättre, annars är det ingen mening med att ha utskott. Detta gäller också vänsterpartiet.
Inge Carlsson (s) ordförande i demokratiutskottet, ansåg att medborgarutskott inte på något sätt skulle innebära att fullmäktiges roll skulle försvagas.
- Vi vill utveckla demokratin och hitta former för det. Jag tror på en kanal mellan bygderåden och fullmäktige. Jag tror inte på att partierna har kontakter med tio olika byaråd.

Avslag
De som talade för motionen såg utskottet som en kanal som skulle underlätta, medan de som var emot ansåg att det var ett mellanled som snarare skulle hindra.
Den senare uppfattningen hade flest förespråkare och det blir inget medborgarutskott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om