– Tryggt är det inte i Finspång. Jag har själv blivit misshandlad ett par gånger och utsatts för rånförsök.
Så svarar 24-årige Finspångsbon Simon Eldstål när vi frågar om han upplever Finspång som tryggt. Andra medborgare vi möter upplever däremot Finspång som en säker kommun att bo i utan otrygga områden så det finns uppenbart delade meningar i den frågan.
Polisen har nu genomfört en trygghetsmätning i Finspång och den visar i alla fall på positiva tendenser. I april 2023 skickades 1 000 enkäter ut till kommuninvånare och nu har svaren sammanställts. På tisdagen hölls en pressträff på Finspångs kommunhus.
Gruppchefen för lokalområdespolisen Magnus Håkansson förklarade:
– Vi har delat upp svaren i landsbygd samt västra och östra tätorten. Svaren graderas från noll: "Närmast obefintligt problem" upp till sex som innebär "alarmerande påtagligt problem". Det nationella snittet ligger på två.
– I Finspång ser vi en genomgående positiv bild, snittbetyget här är 1,41 för 2023. Vi är också glada att siffrorna är ganska likvärdiga mellan kvinnor och män.
Kommunens brottsförebyggande samordnare Helena Wetterhall berättade om vad som nu pågår gällande det förebyggande arbetet.
– Polisen och vi arbetar nu med att revidera medborgarlöftet och inleder med att träffa ett antal fokusgrupper som får ge sin bild, förklarar hon.
Bruket av droger som kristall och cannabis har ökat bland unga på flera håll, är det samma utveckling här?
– Jo, så är det ju. Men det är inget som sticker ut här. Det är ju tyvärr så att i vår del av landet har det funnits en stor tillgång av exempelvis kristall de senaste åren, sade Magnus Håkansson.
Det finns vissa skillnader mellan olika områden.
– I den östra tätorten är det en något högre procentandel som tycker att ungdomsgäng bråkar och stör ordningen, samt att man känner viss rädsla för specifika personer i bostadsområdet. Men det är fortfarande låga siffror, förklarade Magnus Håkansson.
Är det något speciellt område som sticker ut?
– Förr pratade man en del om Dunderbacken som var utsatt på olika sätt men vår bild är att den utvecklingen stannat av, sade Magnus Håkansson och Helena Wetterhall höll med:
– Vi har ju gjort gemensamma insatser där, som exempelvis trygghetsvandringar. Och så har vi bjudit in näringsidkare och andra med verksamheter i området för att titta på hur vi gemensamt kan öka tryggheten.
Poliserna ska också bli fler efter flera politiska beslut.
– Vi blir nu sex lokalområdespoliser i Finspång plus mig. Polisen prioriterar det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, sade Magnus Håkansson.
Helena Wetterhall fyllde i:
– Överhuvudtaget är trygghet genom synlighet en del av vår handlingsplan, där ingår också ungdomslotsar men även väktare.
I det förra medborgarlöftet togs klotter och skadegörelse upp som ett fokusområde. Består dessa problem?
– Skadegörelsen kring kommunens fastigheter har tyvärr ökat på senaste tid, men vi arbetar nu med det tillsammans med verksamheterna, sade Helena Wetterhall.
Kommunstyrelsens ordförande Mats Annerfeldt (S) betonade avslutningsvis vikten av samverkan:
– Det är viktigt att vi fortsätter kroka arm med polisen för trygghet och mot brottslighet.