Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förvirrat i rättegång mot kommunalrådet

I går inleddes rättegången mot Finspångs kommunalråd Stig Andersson (s), samt en högre tjänsteman och en arbetsledare i kommunen. Åtalet gäller arbetsmiljöbrott efter det att en 57-årig man klämdes ihjäl under en vägg vid ett rivningsarbete.

FINSPÅNG2005-09-08 06:00
Komplicerat. Det är ordet för den rättegång som i går inleddes vid Norrköpings tingsrätt mot Finspångs kommunalråd, en tjänsteman och en arbetsledare inom kommunen. Förhoppningen att rättegången skulle kunna klaras av under en dag gick i kras redan på förmiddagen.
- Jag låter förmodligen förvirrad men det är inte så lätt att klargöra hur det såg ut under den här tiden, ursäktade sig vice chefsåklagare Jonas Strömberg.
Han var inte ensam. Gång på gång fick rättens ordförande avbryta med följdfrågor för att försöka reda ut den kommunala beslutsgången.

Flera brister
Arbetsmiljöinspektionen har utrett händelsen och menar att rivningen har gjorts på ett felaktigt sätt. Att det har funnits brister råder det inget tvivel om, menar åklagaren. Men det är när det gäller ansvarsfrågan som meningarna går i sär.
Alla tre tilltalade nekar till anklagelserna om arbetsmiljöbrott.
- Jag kan inte styra och kontrollera hur nämnderna gör arbetet, sa Stig Andersson.
- Sysselsättningsenheten startade det här utan min vetskap, sa tjänstemannen.
Men det är lögn enligt arbetsledaren, som menar att han hade fått en startsignal av tjänstemannen.

Blev billigare
Det hela började med att Vallonbygden erbjöd sig att riva Villa Vera för 150 000 kronor. För dyrt sa kommunstyrelsen och istället blev det kommunens sysselsättningsenhet som fick jobbet mot 125 000 kronor. Dels blev det billigare, dels skapade det jobb.
Jobb till människor som inte tar sig ut på arbetsmarknaden på egen hand. Men som saknar byggerfarenhet och kompetens. Det skulle istället arbetsledningen stå för.
- Ett professionellt företag hade inte gjort på det här sättet. Då hade det inte hänt. Jag har full förståelse för att kommunen vill spara pengar och hade kommunen följt arbetsmiljölagen hade det kanske fungerat, sa Jonas Strömberg.
Enligt åtalet har de tre åtalade orsakat dödsfallet genom oaktsamhet. Arbetet inleddes utan rivningslov och det saknades dessutom en arbetsmiljöplan.

Flytande ansvar
Den kanske mest försvårande omständigheten i fallet är den omorganisation som Finspångs kommun genomgick under tidpunkten för dödsolyckan. Kommunens sju nämnder hade nyligen gjorts om till fem. Den politiska organisationen var färdig, men på tjänstemannasidan släpade arbetet efter.
Straffskalan för arbetsmiljöbrott sträcker sig från böter till två års fängelse.
Rättegången fortsätter på fredag.


<span class=Rub1>"Han skulle inte ha varit där"

<span class=Ing><B>FINSPÅNG
Den 57-årige man som klämdes ihjäl under en vägg vid rivningen av Villa Vera i Finspång skulle aldrig ha varit inne i byggnaden. Hans uppgift var att dra spikar ur brädor utanför huset.</B>

Olyckan inträffade den 9 maj år 2003 när tre män från kommunens sysselsättningsenhet höll på att riva baracken Villa Vera på grund av mögelskador. Det enda som återstod av arbetet var ytterväggarna. Plötsligt tog en kraftig vindpust tag i en av väggarna. Två av männen hann ta sig ut, men 57-åringen fick den över sig och klämdes ihjäl.
Detta trots att 57-åringen aldrig skulle ha befunnit sig inuti huset, vilket framkom under rättegångens första dag. Han hade helt andra uppgifter - att utanför huset dra spikar ur brädor och att hålla uppsikt.

"Livsfarligt"
Flera dagar före olyckan hade männens handledare upptäckt att alla takstolar var lossade, men att ytterväggarna inte var förankrade. Handledaren har i polisförhör kallat detta för "livsfarligt". Han köpte då en en låda spik och sa åt männen att spika fast dem igen. Och det var också vad männen höll på med när olyckan inträffade.
- Vi hade frågat efter maskinell hjälp men fått nej. Det var för tungt. Därför frågade vi om han kunde hjälpa oss, säger 57-åringens kollega, som vittnade under gårdagen.
Kollegan hade dock ingen befogenhet att be 57-åringen gå in i huset, eftersom männens handledare hade varit mycket tydlig med att han skulle arbeta utomhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om