Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förvaltningsjurist skeptisk till kommunens förlustgaranti

Äventyrlig.  Det kallar Jan Humlekil, jurist på Stockholms Idrottsförvaltning, kommunens 90-procentiga förlustgaranti.  - Det går att laborera med siffrorna så att kommunen inte får del av vinsten, menar han.

FINSPÅNG2008-02-07 03:00
Jan Humlekil, som bland annat jobbar med upphandlingar av privata entreprenörer till badhusen i Stockholm, har aldrig hört att någon kommun gått in med en 90-procentig förlustgaranti tidigare. Problemet vid en sådan överenskommelse, som även inkluderar att kommunen får ta del av en 70-procentig eventuell vinst, är att det går att laborera med siffror, anser han. - Ett företag som når ett visst resultat kan bestämma hur stor vinsten kan bli, genom att till exempel betala ut högre löner. Likaså kan man laborera med siffrorna och få till en stor förlust. Det är farligt och därför en stor risk för kommunen, säger Jan Humlekil. Äventyrligt
Han anser dock inte att kommunen gjort något fel i sig att ha med denna aspekt om vinst och förlustgarantier. - Om alla får chansen att lämna in ett anbud vid en upphandling, så kan det vara okej. Men det är lite äventyrligt, säger han. Kommunens ekonomichef Anette Asklöf anser att allt handlar om förtroende för entreprenören. I det här fallet Medley. - De är så stora på marknaden och beroende av att sköta sig så jag tror inte att det kommer att hända, säger hon. Har eller kommer kommunen att ha någon insyn i Medleys ekonomi? - Nej, inte i dagsläget. Men skulle vi hamna i de läget som han (Jan Humlekil, reds.anm.) pratar om skulle vi syna vår entreprenörs ekonomi, säger hon. Hur kommer det sig att kommunen går in med en förlustgaranti på 90 procent? - Ett privat företag har svårt att gå in i ett sådant stort arrangemang som det här. De ska inte behöva gå in med sina pengar om det går dåligt. Det finns dock en budget som vi är överens om. Den kommer vi att stämma av med Medley för att utreda vad eventuell förlust eller vinst beror på, säger hon. Och varför är det just 70 procent av en eventuell vinst som kommunen får?
- Vi har ju kostnader för det här. Ju mer intäkter Medley tar in - desto mindre blir våra kostnader, säger Anette Asklöf. Är det vanligt att avtalen ser ut på det här sättet? - Jag har ingen erfarenhet av det här. Men jag tror Medley har liknande avtal på andra orter där de har liknande verksamhet, säger hon. Tveksamt
I gårdagens tidning diskuterade gymägaren Thomas Lundmark några friskvårdsföretagares reaktion på utbyggnaden av gymet på Arena Grosvad. Gymet utökas med runt 200 kvadratmeter, från drygt 300 tidigare planerade. Gymägarna anser att utökningen borde ha gått ut på offentlig upphandling. Men det tror inte Jan Humlekil är riktigt. - Det är visserligen nästan en fördubbling av gymet. Men det är tveksamt, säger han. Mer investeringar
Snart väntar ännu fler investeringar i Grosvad. Det handlar om att renovera löparbanorna, något som finns med i investeringsplanen. Det kostar fem miljoner kronor och förväntas tas upp på nästa kommunstyrelsemöte. Sen är det upp till kommunfullmäktige att besluta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om