Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Forum för personliga assistenter

FINSPÅNG
Att vara personlig assistent innebär ofta att man jobbar ensam, att det är man själv som tar de svåra besluten. För att få stöd av andra och för att kunna dela med sig av erfarenheter har det bildats en studiecirkel.

Sedan personliga assistenter i våras fick en egen organisation med Eva Gunnarsson som chef känner man att yrket är på väg att få en välförtjänt statushöjning.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Sedan personliga assistenter i våras fick en egen organisation med Eva Gunnarsson som chef känner man att yrket är på väg att få en välförtjänt statushöjning. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Finspång2002-10-04 00:00
Kvalitetsarbetet inom omsorgen som inleddes för två år sedan har nu nått fram till personalen. Personliga assistenter tillhör en yrkesgrupp som inte haft någon egen organisation tidigare, men sedan den 1 april 2002 basar Eva Gunnarsson över assistenterna.
- Det är jättebra att Eva har kommit, nu känner vi att vi är en grupp som har fått ett forum att mötas på, säger en av assistenterna.

<b>Stort engagemang</b>
I Finspång jobbar cirka 60 personliga assistenter med cirka 30 brukare. Studiecirklarna består av sex grupper som träffas tre timmar vid fem tillfällen. Här har man bland annat diskuterat assistentens roll, vad som ingår i arbetsuppgifterna. Många av assistenterna menar att det är lätt att ta på sig alldeles för mycket.
Torsdagens träff som är den fjärde och näst sista för den här gruppen den här gången har lagen om särskilt stöd, LSS på dagordningen.
Åsa Andersson är LSS-handläggare och inbjuden för att berätta om hur det fungerar från att brukaren ansöker om en personlig assistent tills dess att brukaren får den hjälp han eller hon har rätt till. Sedan 1994 säger lagen att alla som vill ska ha rätt till eget boende och en personlig assistent.

<b>Mår bättre hemma</b>
Det kan röra sig om människor som drabbats av stroke, eller som har andra handikapp, men som med hjälp av en personlig assistent kan klara av att bo kvar hemma.
- Det märks ju att brukarna mår bättre att vara i sin hemmiljö än på en institution. Även om de inte kan prata alla gånger så syns det på deras kroppspråk att de mår bra och tycker att det är roligt när den personliga assistenten kommer, säger Åsa Andersson.

<b>Statusen måste höjas</b>
Med hjälp av bättre utbildning och förhoppningsvis även högre lön hoppas assistenterna att deras yrke ska få en statushöjning och att det numer faktiskt finns en särskild utbildning för personliga assistenter är ett steg åt rätt håll.
Många verkar ha hamnat i yrket genom att halka in på ett bananskal, men de som tidigare jobbat inom olika vårdområden tycker att personlig assistent är ett bra jobb. Det är inte lika stressigt som inom andra områden. Det är dock ingen av assistenterna som vet någon som tjänar mer än 16 500 kronor i månaden.
- Samhällets syn måste förändras för att vi ska värdesättas. Vi producerar ju ingenting och det är nog inte förrän man själv eller någon i ens närhet behöver hjälp som man förstår hur mycket vi betyder, är några av synpunkterna.
Förutom yrkesrollen har man under cirklarna hunnit med att prata om förhållningssätt, bemötande och myndighetsutövande.

<b>En fortsättning kostar</b>
- Förhoppningen nu när vi fått ihop grupper är att det inte tar slut i och med att cirkeln avslutas nästa vecka, utan att det här är något vi kan bygga vidare på. Det finns alltid saker att diskutera. Men det kostar. Vi gör ju det här på arbetstid och med hjälp av vikarier, men jag hoppas att vi kan fortsätta på något sätt, för personliga assistenter är jätteviktigt, säger Eva Gunnarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om