Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsätter sin kamp mot ungdomsfyllan

Fyra aktiva organiserade nattvandrare, det är vad som finns i Finspång. Nu ropar organisationen efter fler vuxna till promenader för de unga i kommunen.

Foto: Lillemor Molin

FINSPÅNG2011-04-20 03:00

Åtta namn på en mejllista och krav på att man är minst två som nattvandrar ihop. Alldeles för få, tycker Malin Markos från Nattvandrarna i Finspång. Tillsammans med polis och kommunen vill hon slå ett slag för att fler vuxna ska vilja vara ute bland de unga. Nattvandring handlar mycket om att arbeta för att minska alkoholkonsumtionen hos minderåriga.

"Uppskattat
- Vi märker att det vi gör är väldigt uppskattat bland de som är ute. Ju tidigare vi kan upptäcka om unga dricker, desto bättre är det, säger hon.

Hon får medhåll av Maud Karlsson från Ungdomshälsan och socialtjänsten i kommunen. Bland annat tycker hon att om många vuxna finns ute, ökar risken att den minderåriga träffar på någon de känner. Då kan det också vara enklare att säga nej från början.

- Här kan vi ge de unga som kanske faktiskt inte vill dricka, en ursäkt att slippa, säger hon.

Oklara regler
Statistiken visar att alkoholdebuten sker vid 14-årsåldern sett över hela landet. Enligt en Luppundersökning genomförd i Finspång, vet inte 25 procent av ungdomar under 18 år, om de ens får dricka alkohol för sina föräldrar. Något som också eftersöks är bra vuxna förebilder.

- Jag önskade att fler tänkte mer på hur de själva uppträdde och vad de är för förebilder, både med och utan alkohol, säger Dennis Holmström, polis i Finspång.

Han är förvånad att en del föräldrar fortfarande köper ut med tanken att "då vet jag i alla fall vad mitt barn dricker".

- Det enda du vet är att barnet dricker, inte vad, säger han och vill även uppmärksamma vuxna på ytterligare ett bekymmer.

- I Finspång sker många fester där unga är med hemma hos någon. Att upplåta en bostad för fest med tanken att det bara kommer ett par stycken dit, kan vara förödande. Med internet och snabb kommunikation till många, kan en mindre sammankomst snabbt urarta till en fest med många fler än man tänkt sig, säger han.

Måste inte ansluta sig
Förödelsen som kan bli när folk man inte känner dyker upp, har han sett många gånger i jobbet. Det både polis, nattvandrare och socialtjänst är överense om är att man inte måste organisera sig för att göra en insats. Den sociala kollen är mycket viktigare på flera sätt.

- På en liten ort som Finspång borde man engagera sig mer i om grannens unge är ute på fyllan än man kanske gör i en storstad, säger Dennis Holmström.

- Sen behöver vuxna prata med varandra om vad deras ungdomar gör, vilka de umgås med och vad andra har för regler, säger Maud Karlsson.

Hon tycker att man ska vara en jobbig förälder och fråga vart barnen ska och vad de ska göra. Till kommande större festtillfällen som Valborg och skolavslutning hoppas samtliga att fler ger sig ut.

- Man behöver inte ansluta sig till nattvandrarna och man måste inte vara förälder. Det räcker med att man är vuxen, en god förebild och att man faktiskt tar sig ut.

Nattvandrarna är en grupp med frivilliga vuxna som genom att finnas ute på framför allt helgnätter ökar tryggheten för barn och ungdomar.

För att försäkringar ska gälla, krävs att man är minst två som går ihop.

Den som är intresserad av att nattvandra organiserat kan vända sig till Ungdomshälsan eller läsa mer på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om