"Förstår att föräldrar kämpar för skolorna"
Han har förståelse för att föräldrar kämpar stenhårt för att behålla sina skolor. Men han har inte alltid förståelse för sättet. - Vissa fakta är helt omöjliga att nå fram med, trots att jag har upprepat dem flera gånger. Peter Fransson (s), humanistiska nämndens ordförande, är personligen övertygad om att Finspång ska ha bra skolor även i framtiden.
Humanistiska nämndens ordförande, Peter Fransson, är övertygad om att skolans omorganisation kommer att bli bra. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Under höstens möten och diskussioner med föräldrar och skolråd har underlaget delvis förändrats.
- Vi ville ha en bred diskussion innan vi la fram ett förslag. Vi har tagit till oss synpunkter och vi har förändrat det ursprungliga underlaget.
Förändringar
En av förändringarna gäller F-5-skola respektive F-6-skola.
- Föräldrarna var inte nöjda med att landsbygdsskolorna skulle ha elever från förskoleklass till och med femte klass, så kallad F -5-skola. Det
innebar för långa resor för sjätteklassarna att åka in till Finspång. De synpunkterna har vi tagit till oss. F - 6-skolan blir kvar på landsbygden.
Det dokument som utbildningsförvaltningen nu räknar på, innebär att grundskolan delats upp på två spår i centralorten, det östra och det västra.
- Lillängsskolan, Storängsskolan och Lotorps skola ingår i det östra spåret. I detta fall, men bara i detta, räknas Lotorp till centralorten.
I den östra delen är alla skolor F - 5. När eleverna på F- 5-skolorna ska börja sexan, börjar de i Grosvadsskolan och fortsätter där nian ut.
Sjuan
Svälthagsskolan och Viggestorpsskolan blir F-6-skolor. Nyhemsskolan fortsätter att ha elever från förskoleklass till och med nian, och tar emot elever från Svälthagen och Viggestorp, när de börjar sjuan. När det är dags för elever från Hällestad, Grytgöl, Björke och Rejmyre att börja sjuan blir det i också på Nyhemsskolan.
- På det viset blir inte eleverna från landsbygdsskolorna de enda som kommer nya till en skola i sjuan.
Hårstorpsskolan avvecklas liksom Ängslycke-skolan och Dunderbacksskolan. De två senare blir enbart förskolor, och ska täcka behovet på östra sidan.
Någon avveckling av Ekesjö skola är inte längre med i det underlag som förvaltningen arbetar med. Anledningen är bl a att det ännu så länge inte finns något bra alternativ, uppger Peter Fransson.
- Bussning till Rejmyre är inte bra för barnen, och att de skulle gå i skola i annan kommun är ekonomiskt dåligt.
Humanistiska nämnden och utbildningsförvaltningen kommer att följa utvecklingen av elevantalet på Ekesjö skola kontinuerligt.
- Så länge kvaliteten kan upprätthållas kan vi ha skolan öppen. Enligt de boende är det en expansiv bygd, så låt oss se.
Helheten
När det gäller Ljusfalls skola, så kvarstår nedläggningsalternativet i det underlag som utbildningsförvaltningen nu arbetar med.
- Jag har fått frågan vad jag skulle ha gjort om jag haft mina barn i Ljusfalls skola. Jag har svarat att jag skulle kämpa som bara den för att behålla skolan. Men som skolpolitiker måste vi ta ansvar för helheten, för alla Finspångs skolelever. Det går inte att driva en skola med för få elever och ha kvalitet. Jag tror inte att föräldrarna heller skulle tycka det vore bra med en skola med 25 elever i åldrar som spänner över sju årskurser.
Frågan om elevantalet är en stötesten. Det är här som Peter Fransson tycker att argumentationen varit mindre bra.
"Spekulerat"
-.Vi har använt siffror som är direkt tagna från folkbokföringen för att beskriva hur verkligheten ser ut just nu. När det gäller framtiden rör det sig naturligtvis om prognoser. Jag har varit väldigt tydlig om detta på de möten vi har haft, men man säger hela tiden att siffrorna är fel. Det är de exakta siffrorna som det ser ut i dag. När det gäller framtiden, så handlar det om prognoser, även från skolrådens sida.
- Skolråden har ibland spekulerat i sina siffror, lagt in olika faktorer som lediga tomter och liknande. Jag upplever att det varit svårt att få folk att lyssna, vad jag än har sagt har jag fått till svar att det är fel.
"Blir bättre"
Peter Fransson är fullt medveten om att det beslut som slutligen tas, hur det än ser ut, kommer att väcka kritik. Han är väntar sig att få skäll.
- Det går inte att göra alla till lags, så är det bara. Men jag är övertygad om att det kommer att bli bra. Visst får vi vissa övergångsproblem, det går inte att undvika. Men vi kommer att ha en bra skola i hela Finspångs kommun, kanske till och med bättre än tidigare.