Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslaget: Ta bort extrahjälp till Finspångs äldre

Finspångs kommun gör om riktlinjerna för biståndshandläggning. Bland annat tar man, enligt förslaget, bort möjligheten att få hjälp med snöskottning och gräsklippning.

Ulrika Jeansson (S), ordförande i kommunstyrelsen, vill skära i åtaganden som andra kommuner har tagit bort sedan länge. "Det huvudsakliga syftet är att se över begreppet skälig levnadsnivå", säger hon.

Ulrika Jeansson (S), ordförande i kommunstyrelsen, vill skära i åtaganden som andra kommuner har tagit bort sedan länge. "Det huvudsakliga syftet är att se över begreppet skälig levnadsnivå", säger hon.

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-11-12 12:00

Det mesta av en kommuns skyldigheter mot utsatta grupper som äldre och funktionshindrade är skrivet i socialtjänstlagen från 2001. Hur det ska ske och utföras styrs av förvaltningslagen, som ändrades senast 2017.

Nu håller Finspångs kommun på att utarbeta nya riktlinjer för sin biståndshandläggning. Detta för att skala bort åtaganden som man inte är skyldig till enligt lag.

– Det huvudsakliga syftet är att se över begreppet "skälig levnadsnivå". De föreslagna riktlinjerna tar stöd i tidigare domar och praxis, förtydligar Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

De nya riktlinjerna ligger ute för det kommunala pensionärsrådets (KPR) synpunkter i Finspång. Sedan ska ett beslut klubbas 25 november i kommunstyrelsen.

Förändringarna är inom följande områden: Ledsagning på sjukhus. Sociala insatser. Träning. Boende med geropsykiatrisk (äldrepsykiatrisk) inriktning. Ansökan om att byta boende. Tillsyn. Korttidsplatser specifikt för dementa. Hemservice som till exempel gräsklippning och snöskottning.

– Hemservice föreslår vi tas bort. I dag finns andra tjänster som man kan nyttja som är privata. Det går att få minskad kostnad genom rut-avdrag, säger Ulrika Jeansson.

En del beslut är knappt märkbara, som till exempel ansökan för att byta boende, som handlar mer om Finspångs kommuns arbetssätt.

Andra har redan genomförts, korttidsplatser specifikt för dementa, som redan är borttaget efter ett beslut i kommunstyrelsen tidigare i höstas.

Hur mycket räknar ni med att det ska ge i besparingar?

– Vi kan inte räkna på det i pengar, för det här är behovsbedömda beslut. Om du bara behöver till exempel tillsyn och inte är dement, då kan du få det genom ett trygghetslarm. Det går kanske inte att räkna på utfallet, då det styrs av behovsbedömda beslut, säger Ulrika Jeansson.

Oavsett utfallet i Finspångs kommun, ligger en ny socialtjänstlag i landet ute på remiss fram till början på 2021. Det kan göra att fler anpassningar kan bli aktuella i framtiden.

Är det inte bättre att vänta på nya socialtjänstlagen?

– Den har varit på gång rätt länge. Så vi får väl se vad som händer. Det är en sak att lägga ett förslag, men sen ska det gå igenom en riksdag också. Det kan ta tid, säger Ulrika Jeansson och konstaterar att arbetet redan har pågått i ett antal år.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!