Vänsterpartiet har lämnat in en motion till kommunstyrelsen angående delade turer, som används för att lättare kunna lägga scheman.
– Anställda inom vård, hemtjänst och boenden börjar på förmiddagen, är lediga några timmar mitt på dagen, för att sedan jobba på kvällen igen. Det innebär att hela dagen försvinner och ledigheten mitt på dagen går inte att utnyttja till något vettigt, säger Stefan Carlsson (V).
Han konstaterar att det är på helger som dessa ofrivilliga delade turer är problematiska.
– Våra anställda måste ha vettiga arbetsvillkor, annars kommer de välja att jobba i en annan kommun.
Stefan påpekar att flera kommuner har eller är på väg att avskaffa delade turer på helger.
– Det kan bli något dyrare, men vi står inför stora rekryteringsutmaningar. Många kommer gå i pension. Vi behöver göra arbetsvillkoren mer attraktiva, så att fler väljer att jobba inom vård, omsorg och boenden, betonar Stefan Carlsson.
Han nämner att frågan om delade turer är en jämställdhetsfråga, eftersom merparten av medarbetarna är kvinnor som får sin vila sönderhackad varannan helg.
– Frågan är hur ensamstående kvinnor klarar av att lösa livspusslet varannan helg. Dessa kvinnor är bland de lägst avlönade i vår verksamhet.
Arbetsmiljöproblemen framhävs dessutom.
– Det finns medarbetare som tar en semesterdag på fredagen för att orka jobba helg. Frågan är hur de påtvingade delade turerna varannan helg påverkar sjuktalen. Tiden mellan arbetspassen upplevs bara som väntetid, menar Stefan Carlsson.
I motionen framhålls att 2019 års sjuktal för kvinnor inom LSS/socialpsykiatri, hemtjänst och SÄBO låg på cirka åtta procent.
– För 2020 ligger sjuktalen på elva procent. Det talar sitt tydliga språk, det är kvinnorna som stått närmast hotet från coronan, när det gäller smittorisk och arbetsbelastning.
Stefan nämner att verksamheter utanför tätorten är särskilt drabbade.
– Väntetiden slukas av bilkörning. Bor du i centralorten och jobbar i Rejmyre hinner du inte göra någonting.
Vänsterpartiet har fått svar av de styrande i majoriteten att schemaläggningssvårigheter och höga kostnader är ett hinder.
– Vi anser att om politiska viljan är tillräckligt stark, går det att bidra till jämställdhet, en bättre arbetsmiljö och större rekryteringsmöjligheter genom att avskaffa ofrivilliga delade turer varannan helg, konstaterar Stefan Carlsson.
Motionen ska tas upp i kommunfullmäktige.