Tillsammans med Nodra i Norrköping har Finspångs Tekniska i flera år utrett möjligheten för Finspång att försörjas med vatten från Norrköping. Nu har Styrelsen i Finspångs tekniska lagt fram sitt förslag.
– Vi föreslår ett samarbete med Norrköping, det är bäst ekonomiskt och har flera fördelar framåt, säger vd:n Mikael Andersson.
Redan 2015 kom Finspångs tekniska fram till att vattenverket vid Bleken var för slitet och att något måste göras åt Finspångs vattenförsörjning innan 2030. Att renovera vattenverket under drift är inte möjligt, så alternativen är att bygga nytt eller slå sina påsar samman med Nodra och Norrköping.
Förslaget innebär att dra en överföringsledning från vattenverket Borg i Norrköping via Svärtinge och Vistinge för att sedan anslutas till nätet i Finspång.
– Ekonomin är inte oviktig, det skulle vara en mycket större investering att bygga ett eget verk och det blir en längre avskrivning om vi gräver en ledning, säger Mikael Andersson.
Den ekonomiska kalkylen för en överföringsledning är 241 miljoner kronor. Att bygga ett nytt verk beräknas kosta 311 miljoner kronor.
Har ni fått några reaktioner från allmänheten?
– Det finns de som inte tycker att man ska sitta i händerna på några andra eller som inte vill dricka Norrköpingsvatten. Men folk har synpunkter på det vatten vi har i dag också. Det är en känslig fråga, men det kommer bli bra. Det är vi säkra på, oavsett vilken väg vi väljer, säger Mikael Andersson.
Några som är kritiska till att låta Norrköping ta över vattenförsörjningen är Sverigedemokraterna i Finspång. I en debattartikel den 27 oktober skriver de att de motsätter sig förslaget, bland annat av säkerhetsskäl.
"Att ge upp kontrollen över vår vattenförsörjning till en grannkommun enbart av ekonomiska skäl, är ett mycket dåligt beslut. Finspång kommun skall vara självförsörjande när det gäller vattentillförseln", skriver de bland annat.
– Vi har vägt in det men ser fler fördelar. Vi samarbetar med Norrköping i väldigt många frågor redan, bland annat säkerhetsfrågor. Och samverkan görs redan i dag med många kommuner i landet, säger Mikael Andersson.
Han lyfter fram just ökade krav på bland annat säkerhet och kvalitet som två anledningar till samarbete.
– De (Norrköping) har kompetenser som vi inte har fullt ut, säger Mikael Andersson.