Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Forskningens mål: Bättre arbetssätt i förskolan

Förskollärarna Amanda och Jenny ska forska i två år. Målet är att förbättra arbetssätt för flerspråkighet i förskolan. "Det känns spännande att vara en del i det här", säger Amanda.

Förskollärarna Jenny Eriksson och Amanda Lejon ska forska på sina egna jobb i ett projekt som sträcker sig två år framåt och drivs av Linköpings Universitet.

Förskollärarna Jenny Eriksson och Amanda Lejon ska forska på sina egna jobb i ett projekt som sträcker sig två år framåt och drivs av Linköpings Universitet.

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-09-23 13:20

Amanda Lejon och Jenny Eriksson är två förskollärare anställda i Finspångs kommun som nu får chansen att vara medforskare i ett stort projekt. Det hela handlar om att forska kring språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt med fokus på flerspråkighet i förskolan.

undefined
"Det känns spännande att vara en del i det här", säger Amanda Lejon.

– Förutom oss är det två förskollärare från vardera Norrköping och Motala som ingår. Projektet leds av två forskare från Linköpings Universitet. Det känns spännande att vara en del i det här, säger Amanda, som arbetar på Lekeberga förskola i direkt närhet av Nyhemsskolan.

Tanken är att Amanda och Jenny ska samla in material och tankar från verksamheterna där de jobbar.

– Vi känner till "fältet" eftersom vi är där varje dag, berättar Jenny, som arbetar på Blåklintens förskola i Igelfors.

Projektet startar januari 2021 och de två förskollärarna från Finspång kommer att forska 20 procent av sin arbetstid i två år.

– Tanken är att gruppen där vi ingår ska träffas varje fredag. När projektet är slut ska vi delge erfarenheter och kunskap till våra kollegor, säger Jenny.

undefined
"Att jobba med frågor i praktiken och dokumentera det som sker är intressant ", säger Jenny Eriksson.

Varför hoppade ni på det här?

– Det är kul att forska och undersöka saker. Att jobba med frågor i praktiken och dokumentera det som sker är intressant, förklarar Jenny.

– Jag vill fortsätta forska efter de här två åren och nu får jag tillfälle att känna efter hur det känns. Jag pluggar en masterutbildning parallellt med mitt jobb, så jag kan ta mig till en doktorand senare, berättar Amanda.

Förskolan går barnen i från ett- till sexårsåldern och flerspråkigheten har ökat de senaste åren. I alla fall i tätorten.

– Det handlar om att alla barn ska få samma möjlighet till undervisning oavsett modersmål. Det är det vi ska forska i, om det går att göra bättre, säger Amanda.

undefined
Förskollärarna Jenny Eriksson och Amanda Lejon ska forska på sina egna jobb i ett projekt som sträcker sig två år framåt och drivs av Linköpings Universitet.

Är det ett problem nu?

– Det kan det vara i vissa situationer, men generellt fungerar det bra. Även om vi som lärare inte kan vissa barns språk, så lär barn av varandra. Vi lärare kommer också långt med kroppsspråket. Här på Lekeberga har vi en resurs som kan arabiska och rycker in när det behövs, säger Amanda.

– I Igelfors har vi inte så många flerspråkiga barn. Men det kan också vara en fara, att vi inte ger det som behövs till de som behöver, berättar Jenny.

Innebär er vilja att forska att det kommer att synas i lönekuverten?

– Haha. Nej, det har vi inte hört något om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!