Energibolaget SR Energy presenterade projektet 2021. Vindpark Mörtsjö omfattade då 34 vindkraftverk med en totalhöjd av 270 meter. Storleken, omfattningen och närheten till vindkraftverken norr om Regna oroar närboende. Snurrorna förväntas bli tio gånger högre än trädtopparna.
– Vi väntar med att smälla champagnekorkarna. Oron är inte borta och jag är fortfarande bekymrad för framtiden. Kommunens vindbruksplan dröjer och ingen vet när den är klar, säger Bia Dahl, i den ideella föreningen Rättvisa vindar vid Regna (RVVR).
Beskedet från SR Energy har dock lugnat henne så pass att hon anar att kommunens vindbruksplan får en avgörande betydelse.
– Men jag skulle må mycket bättre om Finspångs kommun bara sa: "Nej, vi bygger inga vindkraftverk här".
Catharina Roos, ordförande i Rättvisa Vindar projektgrupp (RVP), är nöjd med hur dialogen har förts med politiker och beredningsgruppen i Finspång. RVP är ett gemensamt projekt mellan Rättvisa vindar vid Regna och Rättvisa vindar norra Östergötland (RVNO).
– Vi har planerade möten i vår och ser med tillförsikt fram emot fortsatt dialog i sann medborgaranda, säger Catharina Roos.
Patrik Karlsson (S) är ordförande i beredningen för tematiskt tillägg om vindkraft, kommenterar:
– Jag kan inte säga mer än att SR Energy har fått vänta på besked från kommunen. Vi har följt riktlinjerma för hur ärenden ska beredas. Arbetet sker utifrån plan- och bygglagen.
SR Energy har under projekttiden genomfört inventeringar och utredningar med fokus på fågel, fladdermöss och naturvärden. Nu står det klart att med hänsyn och anpassningar till identifierande värden blir den planerade vindparkens utformning begränsad. Finspångs kommun har också aviserat att inga projekt kommer att rekommenderas innan den nya vindbruksplanen har antagits i fullmäktige.
– Vi pausar projektet på obestämd tid, men vi räknar med att komma tillbaka i någon form och omfattning. Vi behöver få bättre grepp hur vi ska hantera vissa intressen. Planerna oroar vissa av ortsborna, säger Dan Sandros, projektchef, SR Energy.
Väntan på kommunens vindbruksplan är ett skäl. Det krävs en bättre bild av fågellivet och eventuellt revidera verkens placeringar.
– Det är en palett av olika saker som gör att vi tar en paus. Vi vill ha full koll på grejerna utan att behöva forcera fram något, berättar han.