Försämringar för bibliotek, musikskola och färre busskort
Minskat antal tjänster och förändrade öppettider på huvudbiblioteket. Höjning av elevavgiften på musikskolan. Inget busskort till elever som bor i Lotorp. Det blir några av konsekvenserna då humanistiska nämnden ska spara.
- Vi har nu försökt hitta lösningar för att anpassa verksamheten och det är inte så lätt, säger nämndens ordförande Peter Fransson (s).
Till nämndens senaste sammanträde hade förvaltningen tagit fram 14 olika förslag på besparingsområden som nämnden hade att ta ställning till. Det handlar om osthyvelsprincipen, att ta lite här och lite där.
- Personligen tycker jag inte om det här hyvlandet. Det försämrar kvalitén och jag anser att det är mer effektivt att lägga ner skolan som vi haft som förslag men som tyvärr fullmäktige sa nej till, säger Peter Fransson.
Samordna verksamhet
Av besparingsförslagen tog nämnden beslut om några, medan det ska tittas vidare på konsekvenserna av vissa innan beslut fattas.
Det första förslaget berör biblioteksverksamheten. Här fanns ett förslag om att lägga ner en eller flera filialer, men så kommer det inte att bli.
- Det vill vi inte göra, men vi ska titta på hur vi använder lokaler och personal. I till exempel Rejmyre och Igelfors ska titta på om vi kan använda skolans lokaler och samordna verksamheten, säger Peter Fransson.
En tjänst bort
På huvudbiblioteket kommer en tjänst att tas bort och öppettiderna förändras. Nämnden beslutade också att en förskola ska startas på Ekesjö skola. Genom detta anses att lokalutnyttjandet på skolan kan ökas och förskoleverksamheten kan samordnas med skolbarnomsorgen. I området finns tre dagbarnvårdare, vilka är förskollärare, och då finns kompetensen redan där.
Ytterligare ett sätt att spara blir att höja elevavgifterna på musikskolan samt att minska syskonrabatten (moderaterna och vänsterpartiet ville inte minska syskonrabatten, men en majoritet stödde det).
Utan busskort
De elever som bor i Lotorp och Butbro kommer inte längre att få något busskort under vintermånaderna. Nämnden anser inte att gång- och cykelvägen är trafikfarlig under vinterhalvåret, ett skäl som anförts av föräldrar och som gjort att eleverna fått busskort trots att avståndet inte är så långt som det kommunfullmäktige satt som gräns för att man ska få busskort. På humanistiska förvaltningen görs besparingar genom indragningar av tjänster.
Lägre ersättningar
Det handlar om en tjänst som IT-samordnare samt en halvtid av en handläggartjänst som inte ersätts under en sjukskrivningstid. En minskning av de interkommunala ersättningarna är också en besparing som ska göras.
Ett av förslagen handlar om att effektivisera särskolan. Som Folkbladet har berättat fanns det ett förslag om att slå ihop de både särskoleenheterna och flytta särskolan på Nyhemsskolan till Viggestorpsskolan. Det ledde till protester från personal, föräldrar och elever och det kommer inte att genomföras.
Eventuell flytt
Däremot ska det utredas om hela särskolan istället kan flyttas till Nyhemsskolan inom några år, då det blir mer plats där. Skolmaten vid Ekesjö skola är ytterligare ett området som det ska tittas vidare på.
- I dag transporteras maten från Rejmyre och det är väldigt dyrt. Här ska vi titta på om man till exempel kan laga maten på Ekesjö eller ta den från Vingåker, förklarar Peter Fransson.
Vidare ska det diskuteras om var vuxenutbildningscentrum ska placeras i framtiden. Likaså ska göras rörande den lokalutredning om skolan som tidigare gjorts. Här finns förslag på att göra vissa organisationsförändringar snabbare än vad som sagts i tidplanen, men konsekvenserna av det ska först ses över ordentligt.
Minska skolskjutskostnader
Besparingar på dagbarnvårdare finns det också förslag om. Dagbarnvårdaravtalet håller nu på att förhandlas om och förhandlingarna ska först och främst fortsätta, beslutade nämnden. Att minska uttaget av facklig tid är också ett besparingsförslag som ska fortsätta diskuteras. Likaså om hur man kan sänka skolskjutskostnaderna och nämndkostnaderna ska också minskas.
- Det är svårt att säga vad det här totalt kommer att ge, men jag uppskattar att det rör sig om 2, 5 miljoner kronor. Då saknas det 600 000 kronor och förvaltningen har fått i uppdrag att titta på vad man kan göra åt det, säger Peter Fransson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!