Det var i början av mars 2009 som Sven-Inge Arnell lämnade in sin avskedsansökan. Orsak: kommunens politiker beslutade om ett sparpaket på 80 miljoner kronor, vilket bland annat skulle innebära nedskärningar inom kommunorganisationen med 150-200 tjänster. Sven-Inge Arnell delade inte politikernas syn på hur besparingarna bäst skulle genomföras, och sade upp sig. Det första halvåret jobbade han dock kvar och gjorde några småuppdrag åt den tillträdande kommundirektören Anders Axelsson. Efter det återgick Sven-Inge Arnell till jobbet som konsult och fick uppdraget att kartlägga den sociala ekonomin i Östergötland av Regionförbundet Östsam.
- Jag har jobbat med rätt många uppdrag i andra kommuner i Östergötland och Småland, men jobbar nu heltid med hemsjukvårdsuppdraget fram till april i år, säger han.
Kraftfulla neddragningarOch det var just det uppdraget, hur överföring av hemsjukvården påverkar människor i länet, som han fått av Läns-Slako, han kom till Finspång för att informera om under förra veckans kommunfullmäktigemöte.
Hur var det att komma tillbaka till Finspång då?
- Det känns bra. Jag känner många av tjänstemännen och det fanns också många bekanta ansikten i fullmäktige. Jag hade fem roliga och givande år i kommunen och jag gläds åt att se att det händer en hel del positivt i Finspång med Siemens utbyggnad, planeringen inför CNG-bygget och så vidare, som jag också var med och diskuterade innan jag slutade, säger Sven-Inge Arnell.
Med facit i hand - tycker du fortfarande att det var rätt att du slutade?
- Min arbetsgivare hade ju en annan lösning på de ekonomiska problemen än vad jag ansåg möjligt att genomföra. Det går inte att utan egen övertygelse genomföra kraftfulla neddragningar i en organisation som föreslogs då. Jag tycker fortfarande att det inte fanns någon annan möjlighet än att jag slutade så kommunstyrelsen fick försöka genomföra det man trodde var möjligt. Sedan har väl verkligheten visat att det inte var så lätt och den skattehöjning jag föreslog, som inte var möjlig då, har ju senare blivit möjlig inte bara en utan två gånger, säger Sven-Inge Arnell.
Vad innebär förändringen i hemsjukvården för invånarna i Östergötland då?
- 1992 tog kommunerna över ansvaret för hälso- och sjukvårdsinsatser för personer som bor i särskilt boende och för dem som deltar i daglig verksamhet. Men från och med 2014 kommer all hemsjukvård att samlas under en huvudman, säger Sven-Inge Arnell och fortsätter:
- Kommunerna tar då över ansvaret för hemsjukvården för de patienter som bor i ordinärt boende och har då det samlade ansvaret.
PuffarTidigare utredningar visar att patienterna gynnas av en samlad vårdgivare: det blir mindre slutenvård per vårdtagare, antal invånare med hemsjukvård ökar och det blir en ökad tillgång till behandlingar, för att ge några exempel.
- Varje kommun avgör naturligtvis vilka ambitioner man ska ha med reformen, men min förhoppning är att kommunerna ska satsa vidare på en utbyggd hemsjukvård och att landstinget utvecklar läkarstöd och annat stöd som kommunerna behöver för att klara vården.
-Jag ?puffar? också gärna för en utbyggd rehabilitering i hemmet, där vi känner till att äldre med behov av rehabilitering inte har tillgång till detta i den utsträckning som vore önskvärt i dag. Här finns det vinster som kommunerna kan göra genom att det på sikt kan minska insatserna i form av mindre hemtjänst och annan service, säger han.
Hittills har drygt 170 kommuner i landet tagit över ansvaret för hemsjukvården. Under nästa år är tanken att reformen ska förberedas.