"Förövaren är en man som känner henne"
Under hösten har rättsläkare undersökt kvinnor som blivit misshandlade. För att brottet ska utredas och åtal väckas, är det oerhört viktigt att skadorna dokumenteras, säger Susanne Ström Godlund, polis i Finspång.
När kvinnor utsätts för våld är det absolut vanligast att det sker i hemmet, och att förövaren är en man som känner henne. Make, sambo eller pojkvän - eller före detta make, sambo, pojkvän. Personerna på bilden har inget direkt samband med texten. FOTO: SCANPIX
Foto:
När en kvinna misshandlas i sitt hem, brukar anmälan antingen komma från henne själv, eller från en granne som hör vad som händer. Polisinspektörerna Susanne Ström Godlund och Erik Ström berättar om rutinerna, när en kvinna blivit misshandlad i hemmet. När kvinnor utsätts för våld är det absolut vanligast att det sker i hemmet, och att förövaren är en man som känner henne. Make, sambo eller pojkvän - eller före detta make, sambo, pojkvän.
Videofilm underlättar
- När polisen har fått larmet, det kan vara kvinnan själv som ringer, eller någon i närheten, åker en patrull till platsen. Vi hör kvinnan, och frågar om vi får videofilma.
Att videofilma förhöret underlättar utredningen för polisen. Om mannen är kvar i lägenheten grips han. Han förhörs, och åklagare avgör om han ska anhållas.
- Kvinnomisshandel är ett allmänt åtalsbrott. Det innebär att mannen kan åtalas, även om kvinnan tar tillbaka anmälan senare.
- Det är naturligtvis svårare att genomföra en utredning om kvinnan inte vill medverka. När en kvinna ångrar sig brukar det vara av rädsla för mannen.
Läkarbesök oerhört viktigt
Kontakt med sjukvården, är ett mycket viktigt steg, förklarar Susanne Ström Godlund och Erik Ström.
- Det är mycket viktigt att komma till läkare, som kan skriva ut ett rättsintyg med dokumentation av skadorna.
Susanne Ström Godlund trycker på detta med läkarbesök.
- Det är så viktigt att alla kvinnor kommer till läkare, för dokumentationen av skadorna är bevis som kan hjälpa till att fälla mannen i en rättegång.
Under perioden oktober - december genomfördes ett projekt, där rättsläkare undersökte alla kvinnor som kom till sjukvården efter misshandel.
- Rättsläkare har specialistkunskaper när det gäller att se och bedöma skador. Projektet ska utvärderas under våren, berättar Susanne Ström Godlund.
Socialtjänsten
När polisen har fått kontakt med kvinnan är ofta kontakt med socialtjänsten nästa steg.
- Personalen där hjälper till med eventuella barn, de kanske behöver hjälpa kvinnan till ett tillfälligt boende.
I Finspång finns inget kvinnohus, men kvinnor från Finspång kan vända sig till kvinnohuset i Norrköping. På Finspångs kommuns hemsidan finns ingen information om hur man når kvinnohuset. I telefonkatalogens rosa sidor finns nummer och e-postadress. På landstingssidan i början av lokaldelen finns ett telefonnummer.
- Kontakten med kvinnohuset går i regel genom socialtjänsten, säger Susanne Ström Godlund. Dit kan kvinnor komma i ett akut skede, för att skyddas från mannen.
Projekt för kvinnor och män
Om kvinnan vill kan hon få kontakt med brottsofferjouren i Norrköping.
- De arbetar på frivillig basis med alla typer av brottsoffer och de gör ett väldigt bra arbete.
I Norrköping finns också Frideborgsprojektet, som flera kommuner, bl a Finspång står bakom. Frideborg är ett samarbetsprojekt mellan kriminalvården och socialtjänsten i Valdemarsvik, Söderköping, Norrköping och Finspång. Frideborg arbetar sedan 1994 med mäns våld mot kvinnor i nära relationer, och vänder sig till både kvinnor, män och barn.
- Att delta i Frideborg är frivilligt, säger Susanne Ström Godlund. De fall jag känner till som deltagit tycker det har varit bra. Det gäller även män.
Rikskvinnocentrum i Örebro har hela landet som upptagningsområde. Där arbetar utbildade läkare, barnmorskor och kuratorer.
Mycket stort mörkertal
Susanne Ström Godlund berättar, att varje år anmäls cirka 20 000 fall av kvinnomisshandel i hela Sverige. Mörkertalet är mycket stort. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäls endast mellan 20 och 25 procent av våld mot kvinnor i nära relationer till polisen.
- Våldet mot kvinnor finns i alla samhällsklasser, och våldet är likartat i alla kulturer, säger Susanne Ström Godlund.