Det var i slutet av november 2015 som mannen, bosatt i Finspångs kommun, sökte vård för svåra smärtor i vänster öra och en begynnande knöl under örat. Knölen växte i snabb takt och flera kontakter togs med sjukvården, enligt mannen utan någon större respons.
Efter många turer fick han i mars 2016 göra en ultraljudsundersökning som konstaterade att det var en malign tumör i en spottkörtel som behövde opereras. Under perioden november fram till operationsdatumet i slutet av maj uppger anmälaren att han fick utstå extrem smärta, som gjorde att han inte kunde sova på nätterna och skapade stora koncentrationssvårigheter.
Tumören växte sig så stor att den omslöt en nerv i ansiktet. Vid operationen behövde ansiktsnerven kapas.
Mannen är nu förlamad i vänster ansiktshalva samt vänstra tunghalvan. Känseln är även borta i örat och huden längs käkbenet.
I anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) betonar mannen att om han fått snabbare respons och röntgentid hade tumören med största sannolikhet inte omslutit ansiktsnerven och åstadkommit något lidande. Han understryker att ett livslångt handikapp med tillhörande sjukskrivning väntar på grund av den fördröjda behandlingen.
IVO bedömer att det är vårdgivaren Region Östergötland som är ytterst ansvarig för att patientens diagnos av cancer i en spottkörtel fördröjdes.
Nu riktas kritik mot vårdgivaren på flera punkter.
Vårdgivaren anses inte ha säkerställt att personalen på vårdcentralen i Finspång har arbetat enligt gällande rutiner. Läkaren har exempelvis inte ställt remissen direkt till specialistenheten för samordnad cancerutredning, utan antog att primärvården skulle sköta den initiala utredningen.
Radiologiska kliniken i Norrköping bedöms inte ha haft den personal som behövdes för att ge god vård. Väntetiden från remissutfärdande till undersökningen var alldeles för lång.
Dessutom fastslås att vårdgivarens rutiner om vikarierande läkares ansvar och uppgifter på vårdcentralen varit oklara.
IVO konstaterar att vårdgivaren vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen. Bland annat har nya arbetssätt för standardiserat vårdförlopp implementerats, kompetenshöjande åtgärder för ovanliga diagnoser har vidtagits och vårdcentralens rutiner samt uppdrag för ersättare vid läkare frånvaro har setts över. Dessutom planeras en regionövergripande dialog med företrädare för primärvård och specialistkliniker om prioriteringar, bedömningar och ansvarsfördelning.