Gränges började satsa på detta område 2021, och har märkt av ett stort intresse för företagets batteri- och elektrifieringslösningar från batteritillverkare och biltillverkare.
Nu görs en 600-miljonerssatsning vid Gränges i Finspång på batterikatodfolieproduktion.
– Spännande att vi har fått stort förtroende att satsa och bygga upp kunskaper i Finspång. Det ställer krav på att utveckla organisationen. Målet är att både den existerande verksamheten och det här nytillskottet ska växa, säger Gränges Finspångs nye vd Niklas Broberg.
Batterikatodfolie är en komponent i litiumjonbattericeller, vilka är nödvändiga för övergången till elfordon. Efterfrågan på batterikatodfolie förväntas växa med över 25 procent årligen under många år framöver.
– Batterifolie kommer att göras extremt mycket tunnare än den folie vi gjort tidigare, säger Niklas Broberg.
– Den här produktionen ställer också andra krav, till exempel när det gäller renlighetskrav. Det kommer finnas ett "renrum", ett slutet rum i industrihallen, säger Gränges Finspångs general manager, battery foil, Patrik Sivesson.
Projektledaren Martin Pernehed berättar att ett nytt skärverk anlände vid årsskiftet, och att de är i slutfasen med att köra igång med produktionen.
– Skärverket är specialdesignat för den produktion vi ska köra. I "renrummet" krävs det specialkläder för att vistas där. Vid produktionen är det viktigt att det inte kommer in smuts. Vi har sådana renlighetskrav och måste ha rätt utrustning och kläder. Vi har en speciell sluss för att gå in och ut i detta rum, säger Martin Pernehed.
Flertalet nya maskiner i form av valsverk, skärverk och produktionsutrustning kommer finnas i den stora industrihallen, där batterifolieproduktionen ska hålla till och som ligger på Metallens industriområde.
Hur många personer kommer att jobba i den nya produktionsavdelningen, och blir det nyanställningar?
– Cirka 40-50 personer. Det kommer fyllas på med personal från andra delar av organisationen och det kommer bli nyanställningar, men vi vet inte i dagsläget hur många personer det rör sig om, säger Niklas Broberg.
– Vi kommer behöva kontinuerligt anställa på kollektivsidan. Vi kommer att jobba dygnet runt, i femskift, vid den nya produktionsavdelningen, tillägger Patrik Sivesson.
Marknaden för batteri- och elektrifieringskomponenter växer snabbt i både Europa och Nordamerika.
Vilken marknad kommer ni främst rikta er mot?
– För vår del handlar det mest om kunder i Norden och norra Europa, säger Patrik Sivesson.
Vad betyder en sådan här jättesatsning för Gränges i Finspång?
– Det är jättepositivt. Att vi får den här möjligheten betyder att företaget tror på Finspång. Sedan är det viktigt att vi klarar av både den befintliga verksamheten och den nya. Det är tack vare den ordinarie verksamheten, som vi kan göra den här satsningen, säger Niklas Broberg.
– Det är fantastiskt för Finspång, menar Patrik Sivesson.
Investeringen på totalt 600 miljoner kronor kommer att ske under en tvåårsperiod.
– Tanken är att arbetet ska dra igång under året. Det kommer att bli en viktig milstolpe när vi kan göra första leveransen till kund och det kommer att bli i år. Sedan räknar vi med allt ska vara klart och att den utökade produktionskapaciteten ska tas i bruk under 2025, konstaterar Patrik Sivesson.