Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företaget satsar sig ur den pressade situationen

Covid-19 och materialbrist har gjort att KL Industri arbetat i uppförsbacke under 2020 och 2021. "Vi har befunnit oss i ett pressat läge på grund av yttre påverkan. Men vi har investerat rejält de senaste åren och framtiden ser ljus ut", säger vd:n Tino Gournambassis.

Maria Takamaa bär fram högspänningskablar som ska beskäras i rätt längder för att senare monteras i teknikhusen.

Maria Takamaa bär fram högspänningskablar som ska beskäras i rätt längder för att senare monteras i teknikhusen.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-12-27 07:30
undefined
"Orderböckerna har sett bra ut hela tiden och vi har nyligen tecknat ett nytt mångårigt avtal med Vattenfall. Problemet har varit att få tag i material", säger Tino Gournambassis.

Pandemin har varit en humördämpare för många företag. Teknikföretaget KL Industri är inget undantag. 

– Covid-19 lade sig som en våt filt över allt annat. Ändå har vi lyckats att satsa på många bra saker och fått väldigt mycket gjort, som kommer att gynna oss framåt och göra oss ännu mer konkurrenskraftiga, förklarar Tino Gournambassis.

undefined
1946 grundade Knut Kronqvist och Åke Larsson ett företag i Hällestad, som 75 år senare heter KL Industri och omsätter nästan 500 miljoner kronor om året.

Företaget är en av de största arbetsgivarna i Finspång med 165 fast anställda, plus personal från bemanningsföretag. Företaget tillverkar hus av plåt och betong som skyddar avancerad elektrisk utrustning för mellanspänningsnätet. 

– Orderböckerna ser bra ut och vi har nyligen tecknat ett nytt mångårigt avtal med Vattenfall. Problemet har varit att få tag i material. Under en period använde vi oss av korttidspermitteringar, men vi har inte behövt säga upp någon personal. Tvärtom söker vi nu efter mer personal. Totalt handlar det om en ökning med fyra–fem personer, berättar Tino Gournambassis.

undefined
KL Industris nya betongfabriken togs i drift under 2020.

KL Industri har byggt en egen betongfabrik, som togs i fullt bruk 2020. Det var en investering på 80 miljoner kronor. Lägg till att ett nytt affärssystem har sjösatts och en omorganisation har genomförts. 

– Personalen har jobbat med allt detta på ett fantastiskt sätt och verkligen ställt upp och hjälpt varandra. Jag skulle säga att det finns en KL-anda i vårt företag som gör att vi är där vi är i dag, förklarar Tino Gournambassis som har varit vd sedan 2015.

Företaget bildades 1946 och firar alltså 75-årsjubileum. Ett jubileum som kommit av sig till följd av pandemin.

– Det vi har tänkt att göra för att fira har inte gått att genomföra. Vår förhoppning är att kunna göra något roligt för personalen under 2022.

undefined
Martin Engström har nu en egen dator och scanner och kan utföra sitt jobb som elektriker och montör på ett enklare och snabbare sätt.

Företagets digitalisering märks tydligt inne i verkstaden. En stor del av det arbete som tidigare gjordes manuellt görs nu med hjälp av dator och scanner.

– Det nya systemet fungerar mycket bättre. Arbetsplatserna är utrustade med många fler datorer, vilket sparar mycket tid och allting blir rätt i slutänden. Förut gick vi runt och plockade material från olika lagerplatser utan att registrera. Nu registrerar vi allting med scanner, vilket gör att det alltid är korrekt lagersaldo, säger elektrikern Martin Engström innan han fortsätter montera stativ till ett teknikhus.

undefined
"Covid-19 la sig som en våt filt överallt annat. Ändå har vi lyckats satsa på många bra saker och fått väldigt mycket gjort som kommer gynna oss framåt och göra oss ännu mer konkurrenskraftiga", förklarar Tino Gournambasis, vd KL Industri.

KL Industri har de senaste åren omsatt strax under en halv miljard kronor per år. Vinsten har de senaste åren varit lägre jämfört med innan pandemin.

– Med tanke på allt som har hänt på grund av pandemin tycker jag att vi har kämpat på ett otroligt bra sätt. Lägg till att vi har investerat mycket och kunnat behålla vår personal och nu nyanställer så ser framtiden ljus ut, säger Tino Gournambassis.

Kollar ni på nya marknader?

– Ja, hela tiden. Elbilsmarknaden ställer högre krav på tillgänglighet via laddstolpar, dagens infrastruktur är inte anpassad för det. Det handlar bland annat om att bygga ut laddinfrastrukturen med nya kablar och tillhörande styrningar. Det finns ett stort intressant segment när det gäller förnybar energi. Där vill vi vara med.

undefined
"Det är ett spännande jobb och att vi fått varsin dator och scanner underlättar jättemycket", berättar Maria Takamaa.

Vi tar en runda till i verkstaden. Maria Takamaa bär fram högspänningskablar som ska beskäras i rätt längder för att senare monteras i teknikhusen.

– Det är ett spännande jobb och att vi fått varsin dator och scanner underlättar jättemycket, säger hon.

Grundades i Hällestad

Knut Kronqvist och Åke Larsson startade 1946 ett företag i Hällestad. Startkapitalet var 5 000 kronor och de hyrde till en början in sig i en smedja i Barketorp. Hösten 1947 åkte Åke Larsson till Stockholm för ett möte med Vattenfall och fick med sig en order hem. De uppfinningsrika grundarnas initialer i efternamnen blev senare KL Industri AB. Under åren har det varit flera företagsuppköp. Sedan år 2000 ägs företaget av den norska koncernen Møre Electric Group A/S.

Karta: KL Industri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!