– Det var bra i början. Men sedan blev det en omsvängning hos handläggarna och vi blev istället motarbetade. Det var ingen idé för oss att fortsätta i en kommun där vi inte var önskvärda, säger Anna Danielsbacka, vd för Extramamman & Ugglans hemhjälp AB.
Företaget har verksamhet i ett 20-tal kommuner och erbjuder både omvårdnad och service.
– I Finspång hade vi enbart service. När vi lämnade orten så ville de flesta av våra kunder ha oss kvar. Så de anlitar oss numera privat utan inblandning av kommunen. Väljer kunden oss, så kommer det samma personal hela tiden istället för 80 olika, berättar Danielsbacka.
Päivi Viitala är vd för företaget Enspiro AB, från Nyköping, som fortfarande arbetar med LOV inom hemtjänsten i Finspång. Som mest har hennes företag haft 17 kunder i Finspång.
– Vi har servicetjänster, där vi erbjuder städ och inköp. I andra kommuner som har LOV blir det fler och fler aktörer. I Finspång finns det bara mitt företag, det säger en hel del om kommunens inställning. Till att börja med kändes det positivt från kommunens sida, men med tiden har det förändrats och vi har inte fått samma förutsättningar, säger hon.
Den marknadsföring som kommunen gjort när det gäller privata utförare ger varken Anna Danielsbacka eller Päivi Viitala mycket för.
– Nej, de säger att de skickat ut information, men jag är tveksam till det. Finspångs kommun är ett finskt förvaltningsområde med många äldre personer med finskt ursprung. Vi erbjuder finsktalande personal och den informationen har inte gått ut, det vet jag. Många av våra kunder uppskattar att kunna prata på sitt modersmål med de som kommer hem och hjälper dem, berättar Päivi Viitala och fortsätter:
– Vi är ett litet företag och har långt ifrån lika mycket personal som kommunen. Därför blir det heller inte lika många som kommer hem till kunden. Personligen tycker jag det är helt galet att ta bort LOV i hemtjänsten, när vi kan välja så mycket annat i livet. Varför ska vi inte kunna välja vem som kommer hem till oss när vi blir gamla, sjuka och trötta?
Det låter som att du vill fortsätta bedriva verksamhet i Finspång?– Ja, det vill jag. De kunder vi har är jätteoroliga att vi inte ska vara kvar. Tas LOV i hemtjänsten bort så finns det inget att välja på. Då tar kommunen allt.
Ann-Christin Ahl Vallgren är utvecklingsstrateg på kommunen och håller inte med de två företagarna när det gäller bristen på marknadsföring.
– Nej, jag var själv med och tog fram en hemtjänstmapp när vi införde LOV där det tydligt står om alla utförare. Det finns också extrablad i mappen där utförarna själva beskriver sin verksamhet. Alla som beviljas hemtjänst ska få den mappen via Myndighetskontoret och biståndshandläggarna, säger hon.
Intresset för att välja privata utförare har varit lågt.
– Ja, och jag har själv varit på diverse möten med PRO och SPF. Jag pratar alltid om de privata utförarna och vilka verksamheter de har och fördelar med privata utförare som till exempel att de kan erbjuda tilläggstjänster. Kommunen har i sin sista mätning av kontinuitet ett resultat på 14 personal per hemtjänsttagare under 14 dagar. Alla kommuner har ett snitt på 15 i personalstyrkan per hemtjänsttagare under 14 dagar. Detta gäller för total hemtjänst (omvårdnad och servicetjänster), säger Ann-Christin Ahl Vallgren.
På onsdagskvällens kommunfullmäktige ska ärendet upp till beslut. Den politiska majoriteten (S+V+MP) förordar att LOV ska tas bort och den politiska oppositionen (M+L+C+KD) vill tillsammans med SD att LOV i hemtjänsten ska vara kvar.