Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företagande för allas lika värde

Många nyttiga erfarenheter och 10 000 kronor till arbete för HBTQ-personer i Uganda. Det är resultatet av ett års arbete med Regnbågsflaskan UF.

Flaskan. Finns i två storlekar.

Flaskan. Finns i två storlekar.

Foto: Jonny Andersson

FINSPÅNG2015-05-20 16:30

Rebecka Gärderup, Olivia Lindström, Saga Wärja, Linnea Lindström och Julia Winqvist har under det senaste året drivit UF-företaget Regnbågsflaskan. De har sålt en flaska med regnbågsfärgad sand i, som fungerar som ett statement för öppenhet, tolerans och alla människors lika värde. Överskottet av försäljningen går till organisationen Sexual Minorities Uganda, som arbetar med mänskliga rättigheter för HBTQ-personer i Uganda.

– Vårt mål var att sälja så många flaskor att vi kan skänka 10 000 kronor, vilket vi kommer att kunna göra, säger Julia Winqvist.

De går sista året på ekonomiprogrammet på Nya Bergska och att driva ett UF-företag är en del i kursen entreprenörskap och företagande. Eleverna har under ett

års tid startat och drivit ett företag, där nästa steg är att avveckla det. Erfarenheterna och motgångarna har varit många, men de har gett resultat.

Gruppen har stundvis haft svårt att komma överens, men de har med tiden lärt sig att kompromissa. Att det tar tid att driva företag och vikten av att effektivisera arbetet är något som de har fått lära sig den hårda vägen.

– Det viktigaste jag tar med mig från det här är att våga ta kontakt, att prata inför människor och att sälja in sin idé, säger Olivia Lindström.

Den stora händelsen under året har varit UF-mässan i Linköping, där de tävlat mot andra UF-företag. I tävlingen har varje företag skrivit en rapport, ansvarat för sin monter och genomfört en presentation inför en jury.

– Det var ungefär som i tv-programmet Draknästet. Det var jobbigt, men väldigt lärorikt, säger Rebecka Gärderup.

Av de 314 företag som deltog i den regionala tävlingen i Östergötland placerade sig Regnbågsflaskan bland de sex bästa.

– Vi är jättenöjda. Det var väldigt många som kom och besökte vår monter och faktiskt många som inte visste vad HBTQ är, säger Linnea Lindström.

Idén till flaskan var inte given till en början, men när gruppen till slut kom fram till att de ville göra en symbol för något som de alla tycker är viktigt, som att alla människor ska få vara accepterade för vilka de är, kom också deras slogan - "den stängda flaskan för öppenhet". Därefter hittade de den organisation som de valt att skänka överskottet till.

– Visst måste vi jobba för öppenhet här i Sverige också, men det är på ett helt annat sätt i Uganda. Där är det straffbart att vara homosexuell, säger Julia Winqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om