Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föreningarna tar vara på regnvattnet

Ryttarkamraterna har sneglat på andra föreningar och hoppas på en 25-procentig besparing med sin nya satsning. "Vi kan lära oss mycket av varandra", säger Maria Fagerberg.

Maria Fagerberg med Tam, en av hästarna som snart kan springa i manegen bevattnad med regnvatten.

Maria Fagerberg med Tam, en av hästarna som snart kan springa i manegen bevattnad med regnvatten.

Foto: Linda Månzén

Finspång2022-11-03 05:00

Många ser just nu över hur de kan spara på pengar och miljö. Tidigare har Ryttarkamraternas gamla ljusrör i ridhuset bytts mot närvarostyrda led-lampor.

– Det var många som glömde att släcka när de lämnade ridhuset på kvällen. Bytet sparar vi in mycket på, säger Maria Fagerberg.

Hon är ledamot i Ryttarkamraternas styrelse och arbetade tidigare som kommunens energirådgivare. Genom arbetet besökte hon olika klubbar och har inspirerats från flera håll.

– Vi kan lära oss mycket av varandra, säger hon.

undefined
"Ekonomiskt är allt löst, nu är det bara tidsåtgången för att bygga systemet kvar", säger Maria Fagerberg.

I dag bevattnas ridhusets manege med kommunalt dricksvatten för att det inte ska damma. Snart ska i stället regnvatten användas, en satsning inspirerad av Finspångs Motorsällskap, FMS.

Ridhusets tak blir vattenfångare. Vattnet samlas sedan i tankar som grävs ned på ena långsidan, därifrån ska det pumpas in i manegen.

En medlem i föreningen jobbar i VVS-branschen och har ritat systemet med pumpar, rör och hydroforer, som ger tryck i ledningarna.

– Vi kom fram till att det smidigaste var att montera spridare på sargen som man kan vika ut.

undefined
Ryttarkamraterna hoppas på en 25-procentig besparing när regnvattensystemet är igång.

Ryttarkamraterna har en totalförbrukning på ungefär 1 000 kubik vatten per år och räknar med en 25-procentig besparing.

– Men det är en gissning. ​Vi har inte möjlighet att mäta separat hur mycket vatten som går åt till vattning av ridhuset och till stallen. Det är också väldigt olika hur mycket vatten som går åt.

Torka är ett skäl och förhoppningen är att kunna bygga ut systemet till utebanan på sikt. Långa torrperioder i samband med utetävlingar tvingar dem att vattna för att undvika damm och hårt underlag.

undefined
Kommunalt dricksvatten kommer även fortsättningsvis att användas till hästarnas dricksvatten och när de tvättas, bland annat.

De får bidrag för investeringen. 30 000 kronor från Sparbanksfonden och 7 500 från Riksidrottsförbundet. Sponsorer har gått in med pump och rör och en medlem har bidragit med tankar.

Nu saknas hydroforer, sedan kan installationen starta.

– Ekonomiskt är allt löst, nu är det bara tidsåtgången för att bygga systemet kvar, säger Maria Fagerberg.

undefined
FMS använder sedan flera år regnvatten när de tvättar sina motorcyklar.

Hur mycket FMS har sparat på sitt regnvattensystem är oklart. Det installerades för sju, åtta år sedan och används till att tvätta leriga motorcyklar. Tidigare pumpade de vatten från en damm några gånger om året. Nu fyller de på dammen i stället, när tankarna blir fulla.

FMS har prisats för sitt miljöarbete och Morgan Johnsson, miljöansvarig, gläds åt att det har inspirerat Ryttarkamraterna.

– Det är roligt att vi kan bidra med sånt.

Karta: Finspångs Motorsällskap
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!