Förebyggande arbete tros minska supande bland nior
Den statliga alkoholkommittén har som en av sina uppgifter att arbeta alkoholförebyggande. En del i det arbetet är att ha kontakt med kommunerna, där ens stor del av det drogförebyggande arbetet sker. På onsdagen besökte Håkan Wrede från alkoholkommittén Finspång för att få information om hur man jobbar här. Dessutom fanns folk från länsstyrelsen på plats.
Lotta Hjalmarsson Österholm är länssamordnare för det drogförebyggande arbetet. Lotta Pettersson har samma roll i Finspångs kommun.
Foto:
- Föräldrar är oerhört viktiga, säger Håkan Wrede. De är den grupp som påverkar ungdomar mest.
Ökad konsumtion
Den svenska alkoholkonsumtionen har ökat kraftigt de senaste fyra, fem åren, uppåt 20 procent. Men konsumtionen i åk nio börjar minska något.
- Vi behöver fler studier för att veta säkert att det är så, men det verkar som att trenden går åt det hållet. Vi tror att det är det förebyggande arbetet som börjar bära frukt.
Lotta Hjalmarsson Österholm arbetar på länsstyrelsen som länssamordnare för det drogförebyggande arbetet. Hon berättar att länsstyrelsen i början av nästa år ska göra en kartläggning av narkotikamissbruket i de olika kommunerna i länet. Det är kommunerna, landstinget, frivården och polisen som står bakom.
Mellanstadiet
I Finspång är Lotta Pettersson samordnare för det drogförebyggande arbetet. Hon berättade bl a om det breda samarbete som finns i Finspång. I Föreningen för ett drogfritt Finspång finns bl a idrottsföreningar och kyrkor representerade. I Idédebatt där man ventilerar värdegrundsfrågor ingår LO, ABF och socialdemokraterna. Via skolorna och socialförvaltningen anordnas träffar och diskussioner för föräldrar.
- Redan i mellanstadiet är det dags för föräldrarna att börja tänka på de här frågorna, tycker Lotta Pettersson.
På eftermiddagen besökte konferensdeltagarna Hällestadskolan, där man arbetat mycket med värdegrundsfrågor.