Verksamheterna Kvarnen och Metallen har slagits ihop och flyttat in i nya lokaler. Nu finns all Finspångs grundsärskoleverksamhet samlad vid Nyhemsskolan.
– Det är jättestort och betyder mycket. Särskolan har kämpat för nya lokaler i många år, säger Ida Withell, rektor, anpassad grundskola i Finspångs kommun.
I tisdags invigdes lokalerna med bandklippning, tal och öppet hus.
– I samband med flytten byter vi namn från grundsärskolan till "Nyhemsskolan – anpassad grundskola – ämnesområden". Det är ett lagförslag över hela landet för att få bort ordet särskola, vi väljer att göra namnbytet nu vid öppningen, säger Ida.
Utbildningschefen Anders Pantzar höll tal.
– Det är en fantastisk dag att få vara med om det här. Vi har tittat på nya lokaler länge. Det känns bra att byta namn till anpassad grundskola. Här får vi möjlighet att utmana alla barn att lära sig så mycket som möjligt, när vi har all verksamhet på ett ställe, säger han.
Eleven Mohammed Aziz, 12, klippte bandet som förkunnade nya skollokalerna invigda. Hans mor Heliz Farhan deltog vid invigningen.
– Mohammed är mycket glad att få komma till nya lokaler. Han hoppas på att bli bättre på att skriva och prata här, säger hon.
I 900-kvadratmetersbyggnaden ska 22 elever och 19 anställda rymmas i anpassade rum och en lekpark byggs på skolområdet.
– Skolan är verkligen anpassad för målgruppen. Lekparken ska bland annat ha rullstolskarusell, nedgrävd studsmatta, som även rullstolar kan köra upp på, och korggunga, säger Ida.
Sedan tidigare finns 25 elever och 16 anställda med anpassad grundskola i Nyhemsskolan.
– Nu får vi två olika inriktningar, ämnen och ämnesområden, men vi är samma skola. Eleverna behöver olika typer av stöd och anpassning, vi får lättare att samordna, säger Ida Withell.
Elevassistenten Ida Johansson påpekar att flytten innebär att alla kan hjälpas åt på ett annat sätt.
– Jag tror det blir väldigt bra i bättre lokaler, vi var på Metallen förut. Det är bra att kunna integreras med varandra, alla har olika behov, och att även integreras med ordinarie skolverksamheten, säger Ida Johansson.
Arbetsterapeuten Sanna Bäckstedt ansvarar för motoriken.
– Vi jobbar ihop med lärarna, försöker få in lärandet på ett lustfyllt sätt. Vi jobbar mycket med bildstöd och grundkommunikation. Det är ett väldigt givande jobb, man får mycket tillbaka, säger Sanna Bäckstedt.