Magnus Pirholt, chef för kommunens samhällsplaneringsenhet, berättar att kommande etapper av ombyggnaden av Bergslagstorget berör sträckningen från Stationsvägen över torget, förbi stenröset utan Systembolaget – "grävlingsgrytet" i folkmun – till Vallonplatsen på Bergslagsvägen.
– Tanken är att utveckla centrummiljön, Bergslagstorget, och bygga ett gångfartsområde för att utveckla de offentliga ytorna, säger han.
En borrvagn finns nu på plats för att spräcka berg. Området har stängslats in och fått skydd för att förhindra att flisor flyger iväg.
Enligt Magnus Pirholt har arbetet med projektet kommit halvvägs. Totalt handlar det om sex delar fördelat i etapp två. Första etappen – som tog upp Bergslagsvägen – och berörde sträckan Hyttvägen–Vallonplatsen gjordes klar under 2020.
– Närmast tar vi tag i planteringen på Bergslagstorget och bygger en fontän. Rivningsarbetet har redan inletts men fortsätter nu.
Påverkas trafiken i centrum?
– I nuläget räknar vi inte med att den ska påverkas alls. Vi färdigställer en del i taget. Det ska bland annat byggas murar vid planteringen mellan torget och Bergslagsvägen och gjutas för fontänen. Vi hoppas att vädret och de yttre förutsättningarna är med oss.
Marianne Antonsson ser fram mot ombyggnationen i centrum, men saknar redan träden som tagits ner.
– Oxlarna var verkligen fina, att de är borta är tråkigt. Men kanske kommer det någonting annat bra istället för träden, förklarar hon.
Butiksmedarbetaren Tilde Carlström hos Djuraffär´n antar att Finspångs centrum blir riktigt bra när allt är klart.
– Inte minst handeln behöver det. Folk och kunder lockas hit av att det är fint och att det finns någonting att göra, berättar Tilde.
Uppdraget med att göra iordning Bergslagstorget inleddes i april förra året. Totalt satsas 27 miljoner kronor för att göra centrummiljön mer attraktiv och välkomnande. Förutom större fontän och nya växtbäddar rymmer satsningen nya bänkar, belysning och markplattor
Arbetet med alla delar och etapper beräknas vara klart senare i höst. Målet är bland annat att utforma miljön så att den gynnar gående och cyklister, knyta samman centrums offentliga ytor till en sammanhängande enhet och att göra centrummiljön mer lockande för alla.