Föräldrar tveksamma till bussning
SKÄRBLACKASka sex-åringarna i Norsholm bussas varje dag till skolorna i Greby och Kimstad? I kväll ordnar föräldrarådet i Norsholm tillsammans med skolan ett möte om saken.- Vi ska få information om hur skolan vill göra, säger föräldrarådets ordförande Staffan Zellmann.Programmet för Skärblacka-festivalen i juni börjar ta form.
Staffan Zellmann är en av de föräldrar i Norsholm som engagerar sig i barnomsorgen. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Vi har tre funktioner som vi utsett personer till, för övrigt är alla föräldrar som vill helt enkelt med i föräldrarådet.
Det säger Staffan Zellmann, pappa till en fem-årig son och innehavare av en av de tre posterna, den som ordförande. Camilla Helin är sekreterare och Peter Ahlin har som uppgift att ägna sig åt säkerhetsfrågor.
<b>Påverkar</b>
- Omkring 15 personer brukar komma till de möten som vi har två gånger varje termin, säger Staffan.
Föräldrarådet finns för att föräldrar ska få en inblick i verksamheten samt kunna vara med och påverka.
- Grunden är helt enkelt att vi månar om barnens utveckling och vill tillvarata deras intressen.
<b>Förskoleklass</b>
Två frågor är som just nu är aktuella för föräldrarna i Norsholm, är hur sex-årsverksamheten ska organiseras till hösten, och frågan om säkerhet vid bussåkning. Båda ska diskuteras vid ett möte på Solbacken i kväll, där föräldrarna får möta skolledare och höra deras syn på saken.
Det finns sedan tidigare ett politiskt beslut om att sex-årsverksamheten i Norsholm (förskoleklass) ska ingå i den som finns på Kimstadskolan respektive Grebyskolan. Anledningen till att det ännu inte genomförts är dels omorganisationen bland kommunens chefer, dels renovering av skolorna.
<b>Tveksamma</b>
- Vi föräldrar är tveksamma till att flytta sexåringarna i Norsholm. Vi tycker att det är lämpligare att verksamheten finns kvar i nuvarande form, det vill säga att barnen åker till skolorna en gång i veckan tillsammans med personal de känner sig trygga med. Alternativet vore att sätta dem i bussar fem dagar i veckan och skjutsa dem till en verksamhet som redan finns i Norsholm.
Beslutet om sex-åringarnas flytt handlar om övergången mellan förskola och skola. Eftersom sex-åringarna snart är skolbarn, ska de lära känna skolan så att skolstarten går smidigt.
- I kväll ska vi få höra vad ledningen för skolorna och barnomsorgen tycker, säger Staffan Zellmann.
<b>Konkret </b>
På mötet ska även föräldrarnas önskemål om bälten på skolbussar diskuteras.
- Vi tycker att kommunen bör kräva bälten vid upphandling av skolskjutsar.
Även om opinionsbildning kring och påverkan på barnomsorgen är viktigt, hugger föräldrarådet också in och jobbar konkret när det behövs.
- När dagis firade tioårsjubileum bildade vi en arbetsgrupp som hade hand om korvförsäljning och andra sysslor, berättar Staffan. Vi har också gått en skyddsrond tillsammans med bland annat skyddsombud för att se över säkerheten.
Föräldrarådet är en bra form för att vara med och påverka dagis och skola, anser Staffan, som hoppas på ett välbesökt möte i kväll.
På pingstafton stängs delar av Stationsvägen i Skärblacka av. Utanför idrottsparken får skräpbehållarna maka på sig för den scen som ska byggas. En klättervägg placeras vid Trebes. Öltält, knallar, företags- och föreningsstånd finns på området. Då är det karneval.
Folkbladet har tidigare berättat om planerna på en karneval i Skärblacka. Mycket har hänt och programmet börjar bli klart.
- Festivalen är till för hela kommundelen, betonar Stefan Rydström på fritidsgården Tvätten.
<b>Artister</b>
Han är en av dem som håller i trådarna. Speciellt rycker han i den tråd där artister och scenarrangemang är fastknutna.
- Kalle Baah ska spela, liksom Blå Häst, Plojboy, och Fredrik och Humanisterna Barnkör från Kullerstad församling är med, liksom kören Himlaväsen. Step up-föreställning, kanotpaddling, straffsparksläggning, klockringning i alla kyrkor, SMU:s musikkår, räknar Stefan upp.
<b>"Händer mycket"</b>
Alla tillstånd är klara, kommunen har skjutit till 10 000 kronor, företag, affärsidkare och föreningar ställer upp på olika sätt. Med sponsring, vinster till tävlingar och med arbete.
- Vi vill visa att det händer mycket här och det går att få nånting gjort, trots att man inte har en massa pengar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!