Doris Carlsson har varit handledare i 39 år. Karolina Magnusson har deltagit i 33 år och Anna-Greta Andersson i 23 år. Tillsammans med Kerstin Andersson, Liselott Gummesson, Annica Ahlqvist, Anna-Britta Lodmyr och Irene Henningsson bildar de ”Tisdagskeramiken”.
– Vi är en cirkel, där alla varit med i mellan tio och 40 år. Vi träffas i ABF-huset varje vecka under hösten och våren, berättar Doris Carlsson.
Under maj månad de senaste tre åren har gruppen gästat keramikern Dan Leonette i Kräklingbo, som bland annat är specialist på rakubränning. Tekniken är ursprungligen koreansk/kinesisk, men utvecklades huvudsakligen i Japan på 1500-talet.
Dan började experimentera med raku på 1960-talet. De dekorativa effekterna uppnås i ett samspel mellan tillverkaren och slumpen. Processerna vid glasyrbränning kan påverkas, men resultatet kan inte kontrolleras.
– Vi skröjbränner hemma i Finspång, sedan bränner vi olika tekniker på Gotland. Vi använder två sorters lera, stengodslera och porslinslera, påpekar Doris Carlsson.
Copper matt och Mother Pearl är exempel på olika tekniker brända i gasolugn. Bränningar kan ske i en så kallad ”saggar”, tunna eller box.
Sågspån, oxider, pinnar, papper, bananskal, salt, papper och kaffesump används vid skapandet.
– Det roligaste är att få jobba med lera, arbeta med händerna och skapa något, säger Anna-Greta Andersson.
– Det är rogivande, men ibland blir det inte som man tänkt sig. Leran beter sig inte alltid som man vill, det har man lärt sig under alla år, tillägger Karolina Magnusson.
När det gäller glasyr används ”peel off” till krackelerande rakuglasyr.
– Workshopen pågår under tre dagar, sedan brukar vi ”göra Gotland” under resten av veckan. Vi har haft fint väder alla gånger, säger Doris Carlsson.
Gruppen har även gjort en bok med text och bilder från sin första vistelse på ön.
De lyfter fram gemenskapen och att de blivit en sammansvetsad grupp.
Doris understryker att keramik inte bara handlar om att dreja utan nämner även kavla, tumma och ringa som viktiga arbetsmoment.
Går det att göra allt med lera?
– Ja, vi tror det, säger Anna-Greta och Karolina.
– Det beror på hur stor ugn man har, menar Doris.
Detta år hade de med sig något större saker till ön i Östersjön.
– Det är lättare och roligare att göra större saker, konstaterar Anna-Greta Andersson, Karolina Magnusson och Doris Carlsson.