För sent och för dyrt men fick jobbet ändå
Power Pipe Systems AB har under tre års tid tagit hem samtliga anbud på ledningsjobb för fjärrvärme. Även när de har varit dyrare än konkurrenterna. Finspångs tekniska verk har nämligen låtit dem lägga nytt anbud efter att anbudstiden gått ut.
- Vi fick ett telefonsamtal från Power Pipe där de sa att det hade skrivit fel och ville komplettera anbudet. Det fick de göra eftersom vi inte avslutat förhandlingen. Vi visste ju inte om det var positivt eller negativt, om priset skulle gå upp eller ner, säger Roland Mayer som är vd för Finspångs tekniska verk.
Alstom ovetande
Om man låter en entreprenör komma in med en nytt anbud, vilket Power Pipes kan anses fått eftersom de helt enkelt dumpar priset med 20 procent, så ska alla entreprenörer som lagt anbud få chansen att återkomma med nya priser. Detta enligt upphandlingslagen. Men så har inte skett i det aktuella fallet. Trots att anbudstiden gått ut.
Peter Halling är den från Alstom som hade hand om det anbud som Alstom lade på Kraftkärrsområdet. Ett anbud som till och med efter PP:s dumpning var billligare. Han visste inte om att PP kommit in med ett senare anbud. Han minns inte heller att han fick någon förfrågan om att Alstom också var välkommen med ett nytt bud. Sedan 2001 har Alstom inte tagit hem ett enda anbud hos FTV trots flera ansökningar. Om Peter Halling finner det en aning märkligt att PP alltid sedan 2001 legat lägre än konkurrenterna i pris vill han inte kommentera direkt.
- Siffrorna får tala sitt tydliga språk.
Kohandel
Ola Nygren är säljare på Power Pipe och har efterträtt den som lade anbudet på Kraftkärrsområdet och har aldrig hört talas om att man skulle kunna komma in med ett liknande anbud som det andra som PP kom in med.
- Jag känner inte till det här fallet och jag har aldrig gjort något liknande. Har man gett ett pris så är det det som gäller. En sån här kohandel kan jag inte se framför mig.
Förutom att jobben gått till Power Pipe har FTV köpt varor och tjänster av PP till en kostnad av flera miljoner kronor utan att upphandla arbetet på nytt.
- Om det är så här att vi tagit in anbud på 50 fjärrvärmeledningar till villor och det vartefter visar sig att det är 20 villor till som vill ha fjärrvärme så kan vi ju inte säga nej. Det är självklart att vi köper den utbyggnaden av samma företag som levererat fjärrvärmeledningar till de första villorna, till ett a"pris, säger Roland Mayer.
Det finns en praxis som säger att efterbeställningar på arbeten inte får överskrida 50 procent av det belopp som upphandlats, men det är ingenting som Roland Mayer rättar sig efter.
- Det är som sagt en praxis, vi hade inte stoppat även om kostnaden steg över 50 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!