Fonus-anställd förskingrade 350 000 kr från 19 dödsbon
I december 2001 upptäcktes förskingring ur ett dödsbo i Finspång. Tre år senare är polisutredningen avslutad.En före detta anställd vid Fonus åtalas nu vid Norrköpings tingsrätt för att ha förskingrat sammanlagt 350 000 kronor ur 19 dödsbon.
Förskingringarna hade pågått sedan 1996.
Den man som arbetat med bouppteckningen kallades till samtal, vilket ledde till ett erkännande. Mannen avstängdes från sin tjänst. Därefter följde polisanmälan, och mannen avskedades. Han hade arbetat på olika orter i Östergötland, bl a Finspång.
Utredningen av förskingringen tog lång tid, bl a beroende på stor arbetsbörda på åklagarkammaren. Det var en komplicerad utredning som växte under tiden.
19 dödsbon
Från början var mannen misstänkt för förskingring av 46 000 kronor från ett dödsbo. Under utredningens gång kom nya oklarheter fram och mannen misstänktes för flera brott.
Han åtalas för att ha förskingrat 350 000 kronor från 19 dödsbon. Brottet betraktas som särskilt allvarligt eftersom den åtalade missbrukat sin förtroendeställning. Rubriceringen är grov förskingring.
Larsolof Engberg, vd för Fonus, kommenterar att det inträffade är en mycket allvarlig händelse för företaget.
- Det har hängt över oss alla, det är skönt att vi nu kan se ett avslut, säger han. Nu avvaktar vi rättegång och dom, sedan är det över.
Han berättar att Fonus har sett över alla sina rutiner, speciellt kontantredovisningen, för att i möjligaste mån undvika en upprepning.
- Vi hade naturligtvis rutiner för detta tidigare också men vi har skärpt dem ytterligare. Det gäller inte bara oss, utan också bankerna. Vi har arbetat tillsammans för att ha bra rutiner för bouppteckningar.
De dödsbon som drabbats av förskingringen kommer att få tillbaka sina pengar.
- Sådan är vårt policy, säger Larsolof Engberg. Det blir en fråga mellan oss och vårt försäkringsbolag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!