Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folktandvården har en väntetid på ungefär tre år

Tandläkarbristen på Folktandvården i Finspång håller i sig. Det är de vuxna patienterna utan akuta behov som får ta smällen. Den genomsnittliga väntetiden för ett återbesök är nu tre år.

Tandläkarbristen i Finspång har gett tandhygienisterna och tandsköterskorna mer att göra. De gamla rollerna är på väg att lösas upp och man samarbetar mycket mer än tidigare. Kristina Gustavsson, till vänster, är tandsköterska och Anna Eldh tandläkare. 
Foto: Carolina Häggkvist

Tandläkarbristen i Finspång har gett tandhygienisterna och tandsköterskorna mer att göra. De gamla rollerna är på väg att lösas upp och man samarbetar mycket mer än tidigare. Kristina Gustavsson, till vänster, är tandsköterska och Anna Eldh tandläkare. Foto: Carolina Häggkvist

Foto:

FINSPÅNG2005-08-01 06:00
Bristen på tandläkare har varit ett problem på Folktandvården i Finspång i ungefär fyra års tid. I slutet av förra året försvann ytterligare en från Finspång. Kvar finns nu endast tre fast anställda tandläkare, som delar på två heltidstjänster. Efter sommaren ska en av dem vara mammaledig och någon vikarie lär man inte få tag i.
- Det är bekymmersamt att vi inte kan ge den service vi skulle önska, säger tandläkaren Ulf Magnusson, som också arbetar i Linköping.

Nybesök omöjligt
För att tackla problemet har Folktandvården valt att prioritera vissa grupper.
Dessa är barn- och ungdom, äldre- och funktionshindrade, samt akutpatienter.
Men att som vuxen försöka boka en ny tid för en kontroll, är så gott som omöjligt. Så har det varit i över två år. Som tur är, är nypatienterna inte särskilt många.
När det kommer en ny patient upplyser Folktandvården om situationen och sedan är det upp till patienten att avgöra om han eller hon vill vänta eller istället söka privat.
Den grupp som har fått ta smällen är vuxna patienter utan akuta besvär. Den genomsnittliga väntetiden för ett återbesök är i dagsläget tre år.
Normalt sett ska återbesöket ske efter ett till ett och ett halvt år, beroende på patientens behov.

Ond cirkel
- Det blir en ond cirkel. Får man inte komma regelbundet ökar behovet av akut tandvård. Risken för att den enskilde ska behöva komma akut ökar, säger Ulf Magnusson.
Blir det för långt mellan besöken tar det längre tid när man väl hamnar i tandläkarstolen och dessutom blir behandlingen dyrare för patienten. Om man inte väljer att dra ut tänder, påpekar Ulf Magnusson. Det är billigt. Däremot tycker han att det är för tidigt att prata om en försämrad tandhälsa i Finspång.

Blev stressade
- I början blev vi stressade och skärrade, men i dag har personalgruppen vant sig, säger Ulf Magnusson.
Tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor har börjat samarbeta på ett helt nytt sätt. Fler moment utförs av de två senare grupperna, under handledning av tandläkare. Teamarbetet har blivit allt viktigare.
- Det finns alltid orosmoment, men mycket fungerar väl också. Jag känner mycket mer för den här mindre orten och det ska finnas tandvård för Finspångsborna i framtiden, säger Ulf Magnusson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om