Ett litet museum, en stor gammal lanthandel och en nyrenoverad kyrka!
Det fick deltagarna uppleva vid senaste vandringen i Folkström, med Naturskyddsföreningen i Finspång. En vandring som dessutom gick i spåren av en historia om järnet i just dessa trakter.
– Det som de flesta troligen tänker på när man nämner Folkström, är väl den här enkla gamla kyrkan, där vi står nu, sa Ann-Britt Wrenner, som var dagens guide och som började vandringen vid Folkströms kyrka och en titt på den tramporgel, som finns i kyrkan och som är en av Sveriges äldsta och byggd i Söderköping omkring år 1700.
– Men Folkström är mycket mer än bara den här kyrkan, fastslog hon innan rundvandringen började i den gamla bruksorten.
– Mindre känt är nog att det funnits ett järnbruk här i Folkström för länge sen. Nu fanns det ju väldigt många järnbruk i Finspångs kommun förr i tiden, men bruket här i Folkström startades i alla fall 1655.
Hur länge var järnbruket i drift i Folkström?
– Folkströms bruk ska ha anlagts år 1655, men redan 1685 flyttades hammaren en kilometer norr om strömmen, på grund av vattenbrist.
– Här bedrevs sedan stångjärnssmide fram till nedläggningen 200 år senare i det som kallades Folkströms övre bruk eller Folkströms hammare.
I guidningen ingick också ett besök i markägaren Inge Lindbergs lilla museum, inrett i Hönshuset samt ett besök i den gamla lanthandeln som numera också är ett museum.
Uppdraget som guide passade hon mycket bra för, eftersom hon nyligen kommit ut med en bok om Folkströms historia.
Arrangemanget skedde i samarbete med Studiefrämjandet.