Folkpartiet på ja-turné
FINSPÅNGI går fanns det möjlighet för Finspångsborna att träffa EU-parlamentarikern Marit Pausen (fp) för att prata om euron.
Per-Erik Störe var en av flera Finspångsbor som igår passade på att ställa frågor till EU-parlamentarikern Marit Paulsen (fp). FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
<B>? Hur tror Marit Paulsen att Finspång kommer att påverkas av ett ja till euron?</B>
- Finspång är en mycket internationell ort där alla gamla företag i huvudsak ägs av "euroland" och frågan är hur mycket kommunen kan kompensera ett utanförskap.
Marit Paulsen poängterar att det inte är så mycket vi vet om hur det kommer att bli.
- Vi tror mest.
Enligt Marit Paulsen är det enda skydd små folkgrupper har lag och rätt, där man samarbetar för att behålla sin frihet och sitt välstånd.
Något som man visserligen klarat att göra utan en gemensam valuta. På frågan om hur den enskilde Finspångsbon kommer att påverkas av ett ja till euron blir svaret inte alls.
<B>Naiv idealist</B>
- På kort sikt kommer vi inte att påverkas vare sig av ett ja eller att nej. Men jag är en naiv idealist som vill att man ska rösta för sin granne och sitt land och att det ska finnas högre värden än den egna plånboken.
Att en omställning kommer att kosta håller hon med om, men det är pengar som stannar inom Sverige. Och vissa saker kommer kanske att bli dyrare vid ett ja.
- Café, restauranger, frissan, kiosken, kemtvätten, det vi kallar sociala pengar, har i en del länder blivit dyrare, men i Belgien blev det inga prisökningar.
<B>? Men vem ska då betala för alla nya matematikböcker i skolorna när barnen ska lära sig räkna i euro och inte i kronor, för inte har väl skolorna råd med nya matteböcker till alla elever?</B>
- De behöver inga nya matteböcker, det är att de lär sig räkna som är det viktigaste, inte kronor eller euro.
Till de som ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta så är Marit Paulsens bästa argument att tänka efter hur vi bäst kommer att behålla frihet och välfärd - med likasinnade eller ensamma?