I slutet av november påbörjades ett nytt arbetssätt inom Finspångs kommun. Bygg- och miljöenheten hade då, tillsammans med Energi- och Klimatrådgivarna i Norrköping, ett informationsmöte med lokala hyresvärdar för att berätta om det nya projektet. Nästa år kommer man att införa stärkta tillsyner i hyreslägenheterna runt om i kommunen. Elin Håkansdotter Magnusson, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen, förklarar.
– Tidigare arbetade vi utifrån de klagomål som vi fick in från personer som upplever att de inte har bra inomhusmiljö i sina lägenheter. Det vi vill göra nu är att jobba mer proaktivt med våra tillsyner. Hyresvärdarna har ju en skyldighet att genomföra kontroller av lägenheterna för folkets hälsa så då vill vi se till att de sköter sina bitar och tittar i lägenheterna, säger hon.
Vad hoppas ni att det ska leda till?
– Vi hoppas att alla ska ha en bra inomhusmiljö och ett hem fritt från fukt- och ventilationsproblem. Vi vill att folket mår bra i sina hem. Hälsan ska inte påverkas utifrån vart du bor, säger hon.
Det nya arbetssättet kommer att innebära ett samarbete internt på Bygg- och miljöenheten. Då kommer miljödelen att se över den som är ansvarig för verksamheten samtidigt som byggdelen kommer att ha kontakt med fastighetsägare.
– När fastighetsägarna inte uppfyller kraven så kan de boende vända sig till oss, så att vi kan hjälpa till med bland annat förelägganden och att trycka på så att allt fungerar som det ska, säger Therese Grundström, som är tillsynshandläggare på bygglovsfunktionen.
Vad kommer satsningen att kosta?
– Tanken är att det ska tas ut avgifter. De går inte på skattemedlen utan hyresvärdarna får betala för tillsynerna. Det blir inga ökade kostnader från miljösidan, säger Elin Håkansdotter Magnusson.– All tillsyn som vi på bygglovsfunktionen gör är skattefinansierade. Vi har redan fått resurser till det så det blir ingen ökad kostnad utan handlar snarare om att vi använder resurserna på rätt sätt, säger Therese Grundström.
Emmy Israelsson är också Miljö- och hälsoskyddsinspektör och hon berättar att det nya tillsynssättet även är en fråga om rättvisa.
– Alla som har problem klagar inte och de kanske inte känner till sina rättigheter. Därför vill vi ju ge de en chans att också få en bra boendemiljö, säger hon.