Född i Risinge - hemma i Kina
Om att känna sig hemma långt borta, kommer sinologen Lars Fredriksson att prata när han är värd för P1:s populära program Sommar. Han är uppväxt i Finspång, men känner sig lika hemma i Shanghai.
Lars Fredriksson, här med sin familj, befinner sig just nu i Shanghai för att filma syrsajägare. Måndagen den 6 augusti kan alla lyssna till hans Sommar-program i P1.Foto: Privat
Foto:
Han har varit på förslag tidigare men då lyckades redaktionen få tag i honom.
Svår att nå
Han är en man som det inte är så lätt att få tag i. När Folkbladet når honom befinner han sig i Shanghai.
Du är aktuell som sommarvärd i P1, vad gör du i Kina?
- Jag är här för att filma dem som fångar syrsor. I Kina håller man syrsor ungefär som vi håller burfåglar. Vi ska upp i bergen bland vildsvin, vargar och giftkobror. Jag ska också ordna en syrsakonsert i stor skala tillsammans med chefen för Shanghais tekniska och naturvetenskapliga museum.
I många skolor
Många kanske inte vet så mycket om dig, skulle du kunna berätta lite om dig själv?
- Jag är född i Risinge församling 1951 och uppväxt i Finspång. Jag gick i alla skolor som fanns, jag var väl komplicerad redan då, lite udda. Tidigt hade jag ett intresse för utlandet och för insekter. Nu bor jag i Stockholm sedan många år och arbetar som bibliotekarie på Östasiatiska museet.
Var det svårt att vara udda i Finspång, när du växte upp?
- Ja, det var svårt. Finspång är inte särskilt snällt mot de som inte ordnar in sig i ledet på storlagret. Särskilt om man som jag inte ens tycker om sport, säger Lars Fredriksson och småskrattar.
Öppnare i Kina
Du kommer att prata om att känna sig borta och hemma.
- Jag har ofta känt mig deporterad till mitt eget land. Jag känner mig mer hemma i Kina och har många vänner här. Kanske fler än i Sverige. Det är ju fruktansvärt att generalisera, men det finns en mycket öppnare relation människor emellan här. Det är inte så många timkalendrar. Det är lättare att umgås, utan en massa konventioner.
Du är sinolog och har ägnat ditt liv åt att studera det kinesiska språket, litteraturen och kulturen. Hur väcktes ditt intresse för Kina?
- Det kommer jag att berätta om i programmet. Men jag kan säga att det har med lekkamraten Olle och hans pappa civilingenjören som jobbade på Stal att göra.
Något annat du kommer att prata om?
- Jag kommer att prata om vatten, och om naturen, att vi måste vara rädda om den. Och så blir det musik från hela världen, framförallt Nordafrika, Spanien, Kina, Japan och Korea.
Krävande inspelning
Blev du inte nervös när du skulle spela in programmet?
- Nej, jag var inte nervös, även om det är en ganska krävande situation, trots att det inte är direktsändning. Det gäller ju att inte säga fel, att låta avslappnad och inte som om man ska trilla av stolen. Men jag är inte särskilt nervös av mig.
- Det är verkligen skojigt att få vara med. Jag är mycket glad, säger Lars Fredriksson.
Har du någon kontakt med Finspång nu för tiden?
- O ja, mina föräldrar och släktingar bor kvar. Jag åker ofta upp till den bästa badsjön i världen, nämligen Näfssjön.
Ålder: 55.
Född i Risinge, bosatt i Stockholm. Arbetar som bibliotekarie på Östasiatiska museet. Har gett ut skivor och gett konserter med hundratals kinesiska syrsor, som tidvis bor i hans hem.
Familj: hustrun Aijing, sönerna Olivier och Oscar samt sonen Daniel och dottern Niki från tidigare äktenskap.
Aktuell: som sommarpratare den 6 augusti i P1.