Finspångs kommun har under en period, stått beredd att öppna evakueringsboende på Lillängsskolan och när nu Migrationsverket meddelade att det var dags, så gick det snabbt:
– Vi har varit beredda på ta emot flyktingar med 48 timmars varsel, men nu ringde Migrationsverket bara en timme innan de kom hit med buss, säger Bertil Senestad, tillförordnad enhetschef för evakueringsboendet och tillförordnad chef för det nya boendet för ensamkommande flyktingbarn.
Hur löstes personalfrågan i det akuta läget?
– Det gick bra, eftersom vi varit beredda på att ta emot evakueringsboende, även om det gick lite snabbare än vi planerat för. Men alla har ställt upp enormt mycket, säger Bertil Senestad.
– Och det här skapar många arbetstillfällen, eftersom vi nu har cirka 20 kommunanställda som jobbar med och bemannar evakueringsboendet dygnet runt. Några av dem har dessutom mångkulturell bakgrund och kan bland annat tala arabiska.
– Dessutom har vi lånat in specialistpersonal från Risingegården, för de nya ensamkommande barn som väntas hit nästa vecka.
Och för att få plats för alla, har ni även skrivit kontrakt med Finspångs golfklubb angående deras stugby?
– Ja, så nästa vecka flyttas alla på evakueringsboendet till stugorna, så att vi få plats för ensamkommande flyktingbarn på Lillängsskolan, säger Bertil Senestad.
– Detta med utgångspunkt att lokalerna på Lillängsskolan bättre motsvarar de ensamkommande barnens behov av närhet och tillgänglighet, till såväl behandlingspersonal som aktiviteter och skola i centrum, förklarar Bertil Senestad.
– Golfklubbens stugor passar samtidigt utmärkt för ett tillfälligt evakueringsboende och de drygt 40 flyktingar, de flesta från Syrien och Afghanistan, som nu kommit till Finspång, varav 14 är barn.
Hur ser situationen ut idag för ensamkommande barn?
- Den 6 november fanns det 72 ensamkommande barn i kommunen, varav 52 asylsökande, säger Åsa Rundgren, kommunikationschef hos Finspångs kommun. På grund av den kraftiga ökningen som vi inte ser kommer att avta, öppnar vi nästa vecka Lillängsskolan för fler ensamkommande barn, när de som bor på evakueringsboendet flyttat till golfklubben.
Åsa poängterar att boendet för ensamkommande flyktingbarn på Lillängsskolan är en tillfällig lösning, i väntan på ett kommunalt beslut om en mer långsiktig lösning för dessa barn.
Hur ser ni på säkerhetsfrågorna?
– Säkerheten på boendena är mycket prioriterad. Såväl Räddningstjänsten som vaktbolag är inkopplade på olika sätt, för att såväl personal som boende och grannar ska känna sig trygga.