Floristernas hektiska helg
Det doftar gott av gran. I mitten står ett stort bord belamrat med grankvistar, kottar, mossa och annat material.Här pågår slutspurten på tillverkningen av gravprydnader inför Allhelgonahelgen.
Lina Johansson, Eva Torstensson, Elin Carlsson och Veronica Spångberg gör gravdekorationer. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Många kyrkogårdar har sagt ifrån om dem av miljöskäl, säger butikschef Malin Lejbro. Naturmaterial har tagit över.
Personligt
Ljung, sälg, vitmossa, röda blad och en röd blomma som heter protea blandas med kottarna. I detta sammanhang är det värdigt och smakfullt som gäller. Variationerna är ganska många - kunderna föredrar det personligt utformade.
- Kransar och platta liggare med enkel dekoration köper vi färdiga. Men andra dekorationer gör vi själva. De har ställningar av olika slag och kan göras i olika höjder och storlekar. Många beställer så att de får dekorationer i precis den storlek de vill.
Det berättar floristerna Veronica Spångberg, Elin Carlsson, Lina Johansson och floristpraktikanten Eva Torstensson.
Med flinka fingrar skär de till grankvistar, som de placerar i ställningar av olika utformning, t ex en fyrkantig behållare där kvistarna sticks in.
Intensivt lila ljung, grålena sälgkvistar, mörkt bruna kottar, mättat röda proteablommor och vinröda prunus-blad används i olika kombinationer och viras fast med ståltråd på arrangemangen.
- Vi gör buketter också, berättar Lina, som används i minneslundar.
Buketterna görs av samma material som de stora dekorationerna.
En liten grankvist är grunden och så kompletterar floristerna med dekorationer.
Trärosor
De blekrosa rosor som finns på några arrangemang är en nyhet för i år. Malin Lejbro berättar att efter att alltfler kyrkogårdar förbjudit plastblommor, har tillverkarna gjort vissa försök med andar material. Bland annat något vaxmaterial", som påminde om stearin när man rörde vid det. Det gick dock inte så bra, blommorna gick lätt sönder.
- De här nya rosorna är faktisk gjorda av trä, någons lags fanér, säger Malin.
Litet av ett experiment är det.
- Frågan är hur materialet klarar sig utomhus i regn och kyla. Vi har prövat att lägga det i vatten och det har gått bra, men man vet ju inte hur det fungerar ute en längre tid.