Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rymde från HVB-hem – nu omhändertas tonåringen

Efter flera rymningar från ett HVB-hem i Finspång och narkotikamisstankar tvångsomhändertas en tonårig flicka, enligt Lagen om vård av unga (LVU).

Sociala myndighetsnämnden i Finspång menade att öppna insatser och frivillig placering inte var tillräckligt.

Sociala myndighetsnämnden i Finspång menade att öppna insatser och frivillig placering inte var tillräckligt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finspång2024-07-18 01:00

Förvaltningsrätten i Linköping har tagit beslut om att en tonåring i Finspångs kommun behöver tvångsvård.

Vintern 2023 flyttade familjen till Finspång för att försöka få ordning på dotterns tillvaro. Men i stället blev situationen värre och problemen fortsatte även i Finspång. Hon placerades snart på HVB-hem.

Varje vecka kom nya rapporter från HVB-hemmet om ett beteende som gjorde att tonåringen kunde fara illa. I april i år hamnade hon på ett nytt HVB-hem, då det förra hemmet inte kunde ha kvar henne.

undefined
Sociala myndighetsnämnden i Finspång menade att öppna insatser och frivillig placering inte var tillräckligt.

Men situationen eskalerade på det nya HVB-hemmet, det blev värre.

Hon rymde och var borta i flera dygn. Tonåringen ska också, med andra från HVB-hemmet, åkt in till Norrköping och umgåtts med kriminella vuxna.

I början av juni misstänktes tonåringen för ringa narkotikabrott. Finspångs kommun tvingades tänka om och gjorde en ansökan för att tvångsomhänderta flickan, enligt LVU.

Finspångs kommun menade att den frivilliga vården inte bet. Det behövdes till ännu större insatser, som förvaltningsrätten i Linköping i det här fallet måste ta beslut om.

I väntan placerades hon bland annat på ett SiS-hem. Där situationen lugnade ner sig och föräldrarna upplevt att det fungerat bättre.

Föräldrarna har i själva förhandlingen hos förvaltningsrätten sagt att de är positiva till en vårdplan, men inte att det behöver göras ett tvångsomhändertagande. De har därför motsatt sig ansökan som gjorde av Finspångs kommun.

Tonåringen motsatte sig helt placering på SiS-hem och ville tillbaka hem till sina föräldrar. Hon har också pratat om att det skulle ha skett våld i hemmet, men det är uppgifter som inte kunnat bevisas. De har inte heller använts som en del av domslutet.

undefined
Förvaltningsrätten i Linköping anser att tonåringens beteende är allvarligt och hon utsätter sig själv för fara gång på gång.

Förvaltningsrätten i Linköping anser ändå att tonåringens beteende är allvarligt och att hon utsätter sig själv för fara gång på gång. Hennes ovilja att ta till sig vården gör att rätten menar att det inte räcker om den är frivillig. Den måste vara tvingande och därför används Lagen om vård av unga och ett SiS-hem anses vara lämpligt.

Hennes representant i rätten menar också att vård enligt LVU är nödvändigt.

Därför godkänner förvaltningsrätten i Linköping ansökan från Finspångs kommun om att bereda tonåringen vård med stöd av Lagen om vård av unga, som placeras på ett SiS-hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!