Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flexibelt är bra

Det är bra att verksamheten är flexibel så att många olika personer kan få passande arbetsuppgifter. Det är en av slutsatserna efter en granskning av Återvinningen som gjorts på uppdrag av kommunrevisionen.

FINSPÅNG2004-02-12 06:00
Det är Ernst & Young som, på uppdrag av kommunrevisionen, granskat verksamheten inom Återvinningen. I verksamheten ingår secondhand-butiken, köket, textilhuset, snickeriet och transporter. Totalt jobbar cirka 50 personer, varav 23 är anställda, inom Återvinningen. Återvinningen hör till sysselsättningsenheten som har verksamhet i sju olika projekt/enheter. Syftet med den granskning som nu gjorts av Återvinningen är att visa på verksamhetens mål, arbetssätt och uppföljning. I granskningsrapporten får Återvinningen positiv kritik för att verksamheten är flexibel så att många olika personer kan få passande arbetsuppgifter. I granskningen har det dock kommit fram att den information som ges från arbetsförmedling, försäkringskassa och socialtjänst om placerade personer bedöms som bristfällig.

Försvårar styrning
Det slås fast att det skulle underlätta placeringsarbetet om personalen kände till mer om till exempel eventuella särskilda svårigheter. "Detta kan lösas genom att individen lämnar sitt samtycke, även då det gäller information som kan omfattas av sekretess. En bättre förberedd placering skulle även gynna den myndighet som hänvisar personen, eftersom bättre resultat skulle kunna uppnås", skrivs i granskningsrapporten.
Efter kommunens omorganisation tillhör Återvinningen socialnämnden. I granskningsrapporten riktas kritik mot att det har gått så lång tid utan att förhållandens kring Återvinningens organisationstillhörighet har klarlagts. "Det försvårar styrning, uppföljning och ansvarsförhållanden när oklarhet föreligger", påpekas i granskningsrapporten.
I den konstateras vidare att eftersom Återvinningens mål inte är ekonomiska så bör fokus vad gäller uppföljning läggas på hur insatserna påverkar personerna. I granskningen har det också framkommit just att Återvinningen har en omfattande intern uppföljning med dokumentation om var personen varit placerad, hur det fungerat och när och varför personen lämnar verksamheten. I granskningsrapporten påpekas även att det framkommit att Återvinningens intäkter går till projekt som gynnar kommuninnevånarna i allmänhet. Det tycker inte revisorerna är rätt då det inte är sysselsättningsenhetens uppdrag att dra in pengar till detta. "Om denna avsikt finns bör den tas upp i målen för verksamheten", skrivs i rapporten. I rapporten skrivs att det vore bättre om pengarna gick tillbaka in i verksamheten för att på så sätt skapa meningsfull sysselsättning för fler personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om